Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Eerste keer maaien na gazonaanleg

Kunt u mij zeggen wanneer ingezaaid gras voor de eerste maal dient te worden gemaaid? De gebruikte grassoort is siergazon.

Wanneer voor het eerst gemaaid moet worden, is afhankelijk van de hoogte van het gras, dus van de groeisnelheid. En de groeisnelheid is weer afhankelijk van de temperatuur en de vochtaanvoer (regen of sproeien). Het gras moet gemaaid worden wanneer het een hoogte heeft van circa 6 cm of nog iets langer. Het wordt dan de eerste 2 maaibeurten niet gelijk erg kort gemaaid, maar op een lengte van circa 4 cm. Eventuele onkruiden die tussen het net gezaaide gras opgekomen zijn worden dan meegemaaid, en zullen daarna grotendeels verdwenen zijn.

Daarna wordt het gazon regelmatig, maar niet te kort gemaaid. Met name de laatste maaibeurt voor de winter mag niet te kort gebeuren, omdat het gazon dan mogelijk met kale plekken de winter ingaat. Ook bij langdurige droogte kan beter niet te kort gemaaid worden. Het maaiseizoen begint ongeveer half april en eindigt eind oktober, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden.
Afhankelijk van de grassoorten in het gazon ligt de maaihoogte tussen de 3, 5 cm (voorjaar) en 5 cm lengte. Sommige grasmengsels verdragen een kortere maailengte, bijvoorbeeld tussen de 2,5 en 4 cm. De messen van de maaier moeten scherp zijn, om rafelige randen of zelfs het uittrekken van de grasplanten te voorkomen. De maaifrequentie is afhankelijk van de groeisnelheid van het gras, en ligt meestal tussen de 1 of 2x per week. Bij langdurige droogte kan er zelfs meer tijd tussen de maaibeurten zitten. Wordt er minder dan 2x per week gemaaid dan kan het maaisel beter afgeruimd worden om vervilting van de grasmat en verstikking van het gras te voorkomen.