Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Doorbloei stimuleren bij Clematis

Van veel bloemsoorten kun je de dode bloemen wegknippen, zodat de plant in hetzelfde seizoen nieuwe bloemen geeft. Nu is mijn vraag: geldt deze 'truc' ook voor de Clematis en zo ja, zijn er eventueel dan wel andere planten die een uitzondering vormen op deze 'regel'?

Het wegknippen van de oude bloemen zorgt ervoor dat planten geen energie verspillen aan zaadvorming, maar kracht over houden voor een eventuele tweede bloei. Van veel vaste planten kan zo de bloei verlengd of later in het jaar herhaald worden, zoals vrouwenmantel (Alchemilla), siersalie (Salvia) en bijenkorfje (Prunella). Bij de heesters zijn rozen uiteraard een bekend voorbeeld.
Voor veel planten die slechts één periode in het jaar bloeien heeft het wegknippen van de uitgebloeide bloemen weinig zin. Bij Clematis zou het wegknippen van uitgebloeide bloemen (enig) effect kunnen hebben bij de grootbloemige hybriden die zowel in het voorjaar (mei-juni) op het oude hout bloeien, en in augustus-september een tweede bloei kunnen geven op het jonge hout. En bij de grootbloemige hybriden die in juli op het jonge hout bloeien, en dan doorbloeien tot september-oktober.