Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Dakplatanen in bakken op dakterras

Wij hebben een appartement gekocht met een groot terras (200 m2). Op een deel daarvan willen we graag een "platanenlaantje" maken van 6 à 8 dakplatanen (horizontaal scherm). De dakplatanen komen dus in grote bakken te staan. Op uw site is te vinden hoe ver de bomen van elkaar moeten staan als ze in een tuin geplant worden. Hoe ver kunnen ze van elkaar af staan in bakken zodat we toch een mooi dicht schaduwlaantje krijgen? Welke dakplatanen kunnen we het beste aanschaffen, hoe groot moeten de bakken zijn? Is een grootte van 80x80x80 voldoende? Is het mogelijk bijvoorbeeld cocopeat te gebruiken in plaats van "gewone" aarde? Er moet namelijk met een maximumgewicht van ongeveer 400 kilo per m2 rekening gehouden worden. Voor de terrastegels is al een gewicht van 100 kg. per m2 genoemd, dus rest er nog 300 kg.

De plantafstand blijft ongeveer hetzelfde, ook op een dakterras worden het flinke bomen. Er is maar 1 soort dakplataan. Het maakt qua gewicht niet veel uit of u cocopeat of tuinaarde gebruikt, het gewicht is ongeveer evengroot wanneer de grond doornat is (wat de maximale belasting bepaalt). Wel zal tuinaarde of speciale bomengrond voor deze bomen een betere verankering van de bomen opleveren dan het lichte cocopeat, dat bovendien weinig voedsel bevat.
Een bakgrootte van 80x80x80 cm is klein voor deze bomen, het wortelstelsel moet voor een stevige verankering ongeveer even groot zijn als de kroon. Een plantgat in de grond is minimaal 1x1x1 m. Als dat niet kan mogelijk is wordt in de bakken vaak een extra verankering toegepast, zodat de bomen toch stevig staan. Voor een exact advies kunt u het beste contact opnemen met een bedrijf dat in daktuinen gespecialiseerd is. Zij kunnen u ook adviseren of assisteren bij de aanleg en het onderhoud (snoei en bemesting). Onze tuinbemiddelingsservice kan u doorverwijzen naar een deskundig bedrijf in uw regio: www.appeltern.nl/cms/tuinbemiddelingsservice.html