Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Corrosie bij metalen vijverrand

Wij waren de trotse bezitter van een een vijver met een loden vijverrand. Deze rand is nu drie jaar oud en er vallen gaten en scheuren in. Hieruit valt wit poeder. Het lijkt erop dat de loden rand corrosieverschijnselen vertoont. Onze rand is als volgt opgebouwd: betonnen stoepranden, hierop een strook bekistingsplaat, hier overheen het rubberen vijverdoek, hier weer op een strook bekistingsplaat, en als laatste is hieroverheen de loden vijverrand geklopt. Heeft u ervaring met corrosie van een loden vijverrand? Is het wellicht iets anders? Wat kunnen we hieraan doen? Kunt u ons helpen?

Het ziet er naar uit dat er vocht tussen de randopbouw en de loden flap terecht gekomen is. Het vocht kan daarna niet meer weg, terwijl er wel lucht bij kan komen. Het onder de rand achtergebleven water is gaan verzuren, waardoor het metaal aangetast is. Bij deze vijver zal het aangetaste lood vervangen moeten worden, en omoet mogelijk ook de bovenrand van de vijver opnieuw aangebracht worden.
Wanneer een metalen rand (van lood, zink of roestvrij staal) aangebracht wordt moet er altijd voor gezorgd worden dat de rand geen contact maakt met het water. Daartoe kan ter plaatse van het hoogst gewenste waterpeil een overstort aangebracht worden. Daarnaast mag er ook geen opspattend water onder de metalen bekleding komen. Wanneer een loden afdekking goed aangebracht wordt zou hij 10 tot 25 jaar zonder problemen mee moeten kunnen gaan.
Vijvers met loden vijverranden worden onder meer aangeleg door Godefroy Decoration, Hescheweg 72, 5342CK Oss, Tel. (0412) 636 528, www.godefroy-decoration.nl.