Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

COR-TEN staal

Ik heb in gedachte om een getrapt looppad naar een toegang van een woning uit te voeren in COR-TEN staal. Hoe kan ik voorkomen dat roest mee naar binnen gelopen wordt? Is het mogelijk een beschermlaag in de vorm van sealen hierover aan te brengen?

De roestvorming in COR-TEN staal stopt nooit helemaal, tenzij er echt een coating overheen aangebracht wordt. Dan wordt het metaal helemaal afgedekt, en is het goedkoper om de trap van bijvoorbeeld roestvrij staal te maken. Wilt u meer weten over COR-TEN staal, lees dan verder.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

COR-TEN staal

Algemeen

COR-TEN staal (meestal corten staal of weervast staal genoemd) is een product van de United States Steel Corporation, dat onder licentie bij staalverwerkende bedrijven te koop is. Het bestaat uit staal met een koper- en nikkellegering. Qua sterkte is het vergelijkbaar met roestvrij staal, en het is ook ongeveer op de zelfde wijze te verwerken. Het verschil zit hem in de buitenkant. Aan de oppervlakte ontstaat na ongeveer een jaar een dunne roestlaag die via oxidatie een verbinding aangaat met de stoffen in het metaal. Dit geeft een afsluitende, goed beschermende laag, de patina. Deze laag biedt voldoende bescherming, en heeft daardoor geen nabehandeling nodig. Dat maakt dat de onderhoudskosten gering zijn. Het metaal zelf roest niet verder, terwijl de patina in de loop der jaren nog wat dieper bruin kleurt. COR-TEN staal wordt daarom veel gebruikt in de scheepsbouw. Ook in de architectuur en in de kunstwereld wordt het gebruikt. Hier spelen niet alleen de sterkte en de onderhoudskosten van het metaal een rol, maar vooral ook het fraaie uiterlijk.
Dat het metaal niet verder doorroest, betekent niet dat bij toepassing buiten de roestvorming helemaal stopt, ook niet bij de nieuwere, verbeterde versies. Er zal altijd met (regen)water wat roest uit kunnen spoelen. Ook kan COR-TEN staal wel degelijk doorroesten op plekken waar langdurig water blijft staan. Dan is het niet duurzamer dan roestvrij staal. Met name de uitspoeling van roestig water, hoe gering ook, maakt dat de populariteit in de bouwwereld wat afneemt. Voor toepassing in de tuin hoeft dit echter geen probleem te zijn. Wordt het gebruikt naast verharding, dan kan tussen het staal en de stenen een smalle strook grind of ander los materiaal aangebracht worden. Door deze strook af en toe te harken verdwijnen de roestsporen uit het zicht. Bij toepassing langs beplanting is dit al helemaal geen probleem. Ook kunnen er, vooruitlopend op het ontstaan van de uitspoelingsvlekken, alvast kunstmatige vlekken op de verharding aangebracht worden, zodat de nieuwe sporen later niet opvallen.

Aanvullende behandeling

Voor de duurzaamheid en de schoonheid van het materiaal is geen nabehandeling nodig. Maar met name voor (kunst)toepassingen binnenshuis wordt het COR-TEN staal toch af en toe behandeld, bijvoorbeeld om de kleur te behouden of te verdiepen of om een glanseffect te bereiken. De behandeling vindt dan plaats nadat de patina zich gevormd heeft.
Roestvorming vindt plaats onder invloed van vocht en licht. Als men de aanwezige kleur wil behouden is het, om dit proces tot stilstand te brengen, niet voldoende om het metaal af te dekken met een transparante laklaag. Het afdekken heeft daarnaast bij toepassing buiten als nadeel dat bij beschadiging van de afdeklaag lucht, vocht en licht alsnog bij het metaal kunnen komen, waardoor de roestvorming op de beschadigde plekken verder zal gaan. Dit kan ongewenste kleurverschillen geven.
Voor wie toch een afschermende laag aan wil brengen volgen hier enkele mogelijkheden.
De eerste methode is &#145verven&#146 met Owatrol-olie. Owatrol bevat stoffen die roestvorming tegengaan. Bij het aanbrengen moet er voor opgepast worden dat een goede dekkende laag ontstaat, zonder ingesloten luchtbellen of vocht. Het eindresultaat na behandeling is een donker bruine roestkleur. De behandeling moet (afhankelijk van de omstandigheden) om de paar jaar herhaald worden. Owatrol is verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak. Meer informatie en een overzicht van dealers zijn te vinden op www.owachem.nl. De verduurzamingsproducten kunnen via die website ook online besteld worden.
Wat arbeidsintensiever zijn de methodes waarbij zelf een roestwerend mengsel samengesteld wordt. Zo kan gesprayd worden met een mengsel van 30% lijnzaadolie, verdund met 70% terpentine, aan te brengen met een (planten)spuit. Door meerdere dunne lagen aan te brengen in plaats van één dikke, wordt voorkomen dat het metaal kleverig wordt. Het resultaat is een matte afdekking in de originele kleur. De behandeling moet, afhankelijk van de omstandigheden, jaarlijks herhaald. Wordt het mengsel opgespoten terwijl het metaal verhit wordt, dan zou een donkerder en duurzamer afdekking bereikt kunnen worden. Daarbij moet de olie bij het sprayen wel walmen, maar niet gelijk verbranden. Lijn(zaad)olie of vlaszaadolie wordt onder meer gebruikt als basis voor milieuvriendelijke verfsoorten. Deze methode kan ook toegepast worden met andere producten, zoals visolie of bijenwas. Op koud metaal kunnen ze in dunne lagen ingewreven worden. Op warm metaal mogen ze ook weer niet gelijk verbranden. De opgebrachte laag geeft een wat diepere kleur met een zachte glans.