Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Camellia wil niet bloeien

Mijn Camellia japonica 'Mathotiana Alba' is nu drie jaar oud en heeft nog nooit gebloeid. Is er iets wat ik kan doen om er volgend jaar een bloem in te krijgen? Ik heb nog niet gesnoeid. Ze staat op het noordoosten en ik woon op zandgrond.

Het meest waarschijnlijk is dat de grond niet zuur genoeg is. Camellia staat het liefst niet in de zon, maar in de halfschaduw. Met een plek op het noordoosten zou hij dus geen problemen moeten hebben.
De grond moet goed doorlatend maar humeus en enigzins aan de zure kant zijn. Daarbij mag de grond niet te nat zijn, maar moet hij wel voldoende water vast kunnen houden. Een mulchlaag kan, naast het doorwerken van compost of stalmest, helpen om de vochtigheid van de grond stabiel te houden. Een Camellia kan namelijk slecht tegen veranderingen. Sproeien of gieten gebeurt bij voorkeur met regenwater, omdat leidingwater vaak te veel kalk bevat. Het aanbrengen van enkele roestige spijkers in de grond kan er, in combinatie met verzuring, toe bijdragen dat de plant meer ijzerverbindingen kan opnemen. Een jaarlijkse gift midden in de zomer van een kaliumhoudende meststof zorgt voor een goede afharding van de plant. Na het aanbrengen van de meststof volgt een laatste flinke watergift. Als de plant regelmatig begoten of besproeid wordt (bijvoorbeeld in een pot of kuip), moet de waterfgift vanaf juli verminderd worden, om de knopvorming op gang te brengen.
Het snoeien bij een Camellia beperkt zicht doorgaans tot het bijknippen van het model na de bloei. Bij de meeste planten zal dat echter niet eens nodig zijn. Na de bloei kan ook ongewenst opschot, bijvoorbeeld met afwijkende bloemkleur, bij de basis weggeknipt worden, en kan dood, ziek of kruisend hout verwijderd worden.