Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Buxus krijgt geel en bruin blad

Ik heb een Buxus in de vorm van een vlinder. Nu worden de bladeren bruin/gelig. Kan ik hier nog wat aan doen?

Bleekgroen of geel blad bij Buxus (randpalm) heeft vaak te maken met een tekort aan stikstof in de grond. Het kan zijn dat er in het voorjaar een mulch- of schorslaag aangebracht is. Bij het begin van de vertering daarvan wordt veel stikstof aan de grond onttrokken, waar de Buxus dan prompt gebrek aan krijgt. Ook de combinatie van champignonmest op zoutere gronden, bijvoorbeeld in kustgebieden, kan een dergelijk effect opleveren. Als dat het geval is moet er zo snel mogelijk bijgemest worden met een stikstofrijke meststof (kippenmest, koemest of kunstmest), waar eventueel wat bitterzout of kieseriet aan toegevoegd is. De speciale Busxus-AZ mest van Ecostyle is speciaal voor deze plantensoort samengesteld.
Het kan ook zijn dat de grond in de loop der tijd wat zuurder is geworden. Buxus houdt van wat klei in de grond. Is de grond verzuurd dan kan een kalkgift in het voorjaar het evenwicht herstellen. Ook houdt Buxus van een vochthoudende bodem. Hij kan in de zon en in de (half)schaduw groeien. Staat hij in de zon op een grondsoort die snel verdroogt, dan kan Buxus het moeilijk krijgen in periodes waarin langdurig geen regen valt. Ook dat kan bladverkleuring en zelfs verbrandingsverschijnselen veroorzaken. Staan de planten te nat, dan worden vooral de bladranden geel, en het blad zelf bruingroen van kleur. Hierbij moet zo snel mogelijk de ontwatering verbeterd worden, bijvoorbeeld door extra drainage, of door de grond beter of dieper doorlatend te maken. Omdat de wortels dan al gedeeltelijk aan het wegrotten zijn, kunnen de struiken opgenomen worden, om ze na het doorwerken van een extra mestgift weer te herplanten.
Daarnaast kan een aantasting door insecten of een schimmel de boosdoener zijn. De meeste insecten veroorzaken misvormingen aan het blad of jonge scheuten, maar daar maakt u geen melding van. Een spintmijt kan ook bladverkleuring veroorzaken. De roodbruine spintmijten zitten vaak op de oudere bladeren. Op het blad zijn vaak bleke streepjes te zien. Soms kleurt het blad citroengeel of ontstaan witte scheurtjes. De spintmijt kan bestreden worden met Masaï (werkzame stof tebufenpyrad) van fabrikant Bayer.
Ook een schimmel kan geelverkleuring en later afsterving van het blad veroorzaken. De gele en dorre blaadjes zitten dan meestal aan dezelfde tak. Aan de onderkant van het besmette blad zijn dan soms puntsgewijze lichtroze schimmelplekjes te zien. De aangetaste takken moeten weggeknipt worden tot voorbij de plaats waar de takken een ongezonde insnoering vertonen. Snoeigereedschap moet daarbij goed ontsmet worden, en snoeiafval moet afgevoerd worden om hernieuwde infectie te voorkomen. Bestrijding is mogelijk door half januari te spuiten met Bordeauxse pap (met een herhalingsbehandeling 2 weken later). Bordeauxse pap is een mengel van 25 liter water met daarin opgelost 250 gr kopersulfaat en waaraan met behulp van een fijne zeef 200 gr gebluste kalk toegevoegd wordt. Gebruik van koperhoudende bestrijdingsmiddelen is in Nederland niet overal toegestaan. Uw gemeente of een lokaal werkende hovenier of tuincentrum weet hier meer over. Als alternatief kan bespoten worden met een breedwerkend middel tegen schimmelinfecties zoals Finesse vloeibaar (werkzame stof chloorthalonil) van fabrikant Bayer.