Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bruine plekjes op blad Rhododendron (Japanse vlieg?)

Mijn Rhododendron heeft aan de nieuwe scheuten bladeren zitten, die kleine bruine rondjes, plekjes vertonen. Dit zit voornamelijk aan de randen van het nieuwe blad. Wat is dit en wat kan ik hier aan doen? Het is een gewone rododendron, zoals ze ook aan de rand van de weg en bossen staan.

Het kan hier gaan om een aantasting door Japanse vlieg, een verzamelnaam voor wantsen uit het geslacht Stephanitis. Waardplanten zijn onder meer Rhododendron, azalea en Pieris. Op deze planten overwinteren de eieren van de Japanse vlieg, die op het blad afgezet zijn (vaak aan de onderzijde van het blad langs de hoofdnerven). Eind april of begin mei komen uit de eieren 1 tot 2 mm grote stekelige, donker gekleurde larven te voorschijn. Na half juni zijn de wantsen volwassen, en veranderen in 4 mm lange donker gekleurde gevleugelde &#145vliegen&#146, die zich door de struik verspreiden en opnieuw voor afzetting van eieren zorgen. Zowel de larven als de wantsen zuigen aan de onderzijde van het blad. Op de bovenkant van het blad zijn dan eerst lichte plekjes zichtbaar, die bij sterke aantasting in elkaar overvloeien en bruine vlekken vormen. Ook zijn de uitwerpselen vaak zichtbaar als zwarte puntjes. Het blad kan voortijdig afvallen. Vooral oudere planten en planten die in de zon staan (met risico van verdroging) zijn gevoelig voor aantasting door Japanse vlieg.
Bestrijding vindt met name plaats tussen eind april en half juni, als de larven actief zijn. Er kan gespoten worden met Admire (werkzame stof imidacloprid) of Calypso (werkzame stof thiacloprid), beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal herhaald moeten worden om ervoor te zorgen dat de later uitgekomen larven ook bereikt worden. Bij de bespuiting moet vooral aandacht besteed worden aan de onderzijde van het blad, zodat dit goed geraakt wordt.