Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bolchysant zaaien of stekken?

Graag zou ik van die grote bolcrysanten zelf kweken. Kan men daar zaad of stekken van kopen?

De bolchrysant of herfstchrysant (Dendranthema x grandiflorum, voorheen Chrysanthemum) wordt meestal vermeerderd door deling of scheuren, of uit stek. In het voorjaar of in kunnen topstekken gesneden worden van niet bloeiende, al iets verhoutende stengeldelen. Het onderste deel wordt schuin afgesneden, ontbladerd en in stekgrond gestoken. Stekpoeder bevordert de wortelvorming, en voorkomt schimmelvorming. De eerst dagen voorzichtig nevelen, of de planten afschermen met doek om de luchtvochtigheid op peil te houden. Op een lichte, vorstvrije plaats zullen de stekken binnen 14 dagen wortels vormen, waarna ze opgepot kunnen worden. Ze hebben een voorkeur voor goed doorlatende humeuze grond met wat klei of leem erdoor.
Chrysanten zijn kortedagplanten. Ze gaan pas bloeien wanneer de dagen korter worden. Na het stekken worden de planten eerst enkele weken in een lange dag periode gehouden: ze hebben dan gedurende meer dan 12 tot 14 uur voldoende (dag)licht nodig. Hiermee wordt de groei gestimuleerd, en wordt voorkomen dat zich voortijdig knoppen vormen. Jonge planten kunnen enkele malen getopt worden om een bossige groei te bevorderen. Om de plant in bloei te krijgen volgt daarna een periode van enkele weken met minder dan 12 uur (dag)licht. Als de plant begint te bloeien kan hij buiten gezet worden, waarbij ze zowel matig zonnig als in de halfschaduw kunnen staan. Matig gieten, en oppassen voor uitdroging wanneer zich knoppen vormen.

Zaden van bolchrysanten worden online onder de oude naam Chrysanthemum indicum 'Charm Early Fashion Mixed' aangeboden door Vreeken's zaden in Dordrecht, www.vreeken.nl. Stekken zijn in grote partijen te koop voor de professionele markt, maar, voor zover ik na heb kunnen gaan, niet voor particulieren. Wel kunt u natuurlijk zelf een mooie bolchrysant aanschaffen en daar zelf topstekken van nemen...