Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bolacacia's vervangen

Langs mijn oprijlaan staan bolacacia's van ongeveer 20 jaar oud. 2 Jaar geleden heeft mijn man ze drastisch gesnoeid omdat hun pruiken zo groot werden. Nu is er 1 zeker dood. 2 Doen het matig en 3 doen het goed. Zijn de bomen soms aan het einde van hun latijn en kunnen we ze het beste allemaal vervangen of is het beter de 3 slechte bomen te vervangen? Kunnen we gelijksoortige exemplaren wel krijgen? Of is het het beste alles te rooien en er eventueel leilindes voor terug te plaatsen? Brengen die oude bomen nog wat op? Kunnen ze verplaatst worden?

Robinia's reageren wel vaker niet goed op erg sterke groei. Bolacacia's (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera') zijn op een onderstam geënt. De enttakken beginnen pas bovenaan de stam. Om de boompjes mooi compact te houden kunnen ze ieder jaar of om het jaar teruggesnoeid worden, in maart of begin april. Dit moet dan wel op enkele knoppen voorbij de entplaats gebeuren, doorgaans op een lengte van 30 tot 40 cm. Worden ze helemaal tot op de stam teruggesnoeid, dan lopen ze niet meer uit. Door de boom regelmatig zo te snoeien wordt voorkomen dat de takken te zwaar worden, en uit kunnen scheuren.

In principe is er slechts 1 soort bolacacia, Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera', dus gelijksoortige exemplaren zijn in ieder geval wel te koop. Lastiger zal het zijn om bomen in dezelfde maat te krijgen. Bomenland Schiphorst in Bennekom heeft een groot aanbod aan bolvormige bomen en leivormen: www.bomenland.nl. Kwekerij De Limieten in Huizen, www.delimieten.nl is gespecialiseerd in bomen in grotere maten. De Nationale Bomenbank (www.nationalebomenbank.nl) houdt zich bezig met verkoop en verplanting van hele grote bomen. Het rooien van oude bomen kost doorgaans meer geld dan ze eventueel bij latere verkoop opleveren. Daarom heeft het het weinig zin om bedrijven te benaderen om uw bomen te kopen. Maar u kunt natuurlijk altijd via een particuliere verkoopsite als www.marktplaats.nl proberen geïnteresseerde kopers te vinden.
Wanneer u weer een gelijkvormige rij bomen wilt hebben, is het waarschijnlijk eenvoudiger om ze alle 6 te vervangen. Bij gedeeltelijke vervanging loopt u het risico dat de nieuwe bomen toch groeiverschillen vertonen. En bij verplanten bestaat het gevaar dat er later alsnog een exemplaar uitvalt. Hoe groot het risico op uitval is zou u het beste samen met een hovenier ter plaatse kunnen bespreken. Als u alle bomen tegelijkertijd vervangt, kan gelijk gezorgd worden voor een goede startbemesting voor alle bomen. Of u dan opnieuw bolacacia's zou moeten planten of leilindes hangt af van het beeld dat u langs de oprijlaan wilt hebben. Leilindes komen vaak wat formeler over, terwijl de bolacacia's wat losser uitgroeien.