Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bloemzaden voorzaaien

Ik wil bloemzaden gaan voorzaaien om komende zomer veel kleur in de tuin te hebben. Heeft u wat dat zaaien betreft nog praktische tips voor me?

Het is nu inderdaad een prima tijd om alvast van alles in huis of onder glas voor te kweken. Het allerbelangrijkste is: Hou het zo simpel mogelijk, kies makkelijke soorten en kweek daar niet te veel van. Veel soorten zijn prima op te kweken in eenvoudige potjes voor het (keuken)raam. Kies voor een snel effect vooral eenjarige soorten bloemplanten. Tweejarige soorten bloeien vaak pas het tweede jaar. Daar heeft u dus komende zomer weinig aan als u ze nu zaait. Sommige eenjarige soorten kunnen al acht weken na het zaaien bloeien. De meeste verdragen geen vorst.

U kunt wat u nu voorzaait, daarom pas vanaf midden mei buiten uitplanten. Zaai in een pot of bakje met schrale zaaigrond (in de tuincentra te koop). Houd die zaaigrond vochtig om de zaden goed te laten kiemen. Zet de potten of bakjes op een warme en lichte plek, maar niet in heet, fel zonlicht. Zaai fijn zaad zo dun mogelijk; grof zaad apart inleggen of insteken. Volg precies de aanwijzingen op de zaadverpakking. Wat en hoe u het moet doen, kan per zaadsoort verschillen. Sommige zaden moet u licht met zaaigrond of zilverzand bedekken, andere juist niet.

Als de kiemplantjes opkomen, moet u ze heel voorzichtig in aparte potjes of bakjes ruimer uitplanten zodra u ze kunt vastpakken. Zorg dat u de plantjes niet beschadigd. Het werkt het makkelijkst als u ze met een stokje met hun wortelkluitjes uit de grond wipt. Kweek ze dan verder met voldoende licht, vocht en ruimte in wat meer voedzame grond op tot ze groot genoeg zijn om buiten te worden uitgeplant. Het is heel leuk om te doen!