Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bloeiende planten in de schaduw gezocht

Ons nieuwe huis heeft straks een tuin op het noordoosten. Wij zijn dus op zoek naar bloemrijke planten die het ook in de schaduw goed doen.

Erg sterk zijn wintergroene bodembedekkende heesters als Cotoneaster dammeri &#145Major&#146 en C. radicans of suecicus hybriden (wit, 15-30 cm, 5), Hedera (rankend of als bloeiende en bijen aantrekkende struikvorm), Hypericum calycinum (geel, 20 cm, 7-9), Mahonia aquifolium &#145Apollo&#146 en M.a. &#145Atropurpurea&#146 (geel, 60 cm, 5), Viburnum davidii (grootbladig, wit, 40 cm, 5-6) en Vinca (blauw, 20 cm, 3-5). Ook veel bodembedekkende vaste planten doen het prima in de schaduw. Een uitgebreider overzicht van bodembedekkers en hun eigenschappen kunt u vinden via www.mwiarda.nl/appeltern.htm.
In de basis van bodembedekkers kunnen als rand of solitair meer opgaande heesters gezet worden die bijvoorbeeld òf in de zomer òf juist in de winter bloeien. Ook voor een standplaats in de schaduw is hierbij zo veel mogelijk dat u daarvoor beter zelf op zoek kunt gaan. Praktische en zeer deskundige hulp daarbij kan gevonden worden in het boek &#145Welke plant waar&#146 van Roy Lancaster en Wim Oudshoorn, online verkrijgbaar via onze tuinwinkel, www.appeltern.nl/tuin/tuinboeken/welke-plant-waar.html.