Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bladval bij Dracaena

Ik heb sinds enkele weken een Dracaena in m'n kamer staan, maar de onderste bladeren gaan erg hangen en worden geel. Wat is het probleem? Te veel of te weinig water? Te weinig licht?

Nee, de plant is waarschijnlijk alleen maar geschrokken van de overgang. Bladval bij pas aangeschafte Dracaena&#146s kan optreden als de planten niet genoeg &#145afgehard&#146 zijn. Voordat ze naar uw woonkamer verhuizen moeten ze eigenlijk bij de kweker of de bloemist al gewend zijn aan de veel lagere luchtvochtigheid en lagere temperatuur die ze in uw woonkamer zullen aantreffen. Als de overgang te groot is zullen ze daar op reageren door de eerste weken flink wat blad af te stoten. Omdat de planten er om bekend staan dat ze zo kunnen reageren, is het beter om ze in het voorjaar te kopen. In het najaar wordt de overgang er door de korte periodes met daglicht en het hoger zetten van de centrale verwarming alleen maar groter op. Om de lagere luchtvochtigheid te compenseren kunt u wat vaker nevelen. Daarmee kan misschien een wat groter deel van het blad behouden worden. Meer water geven heeft tijdens de winter een averechts effect. De kluit mag niet nat aanvoelen, maar natuurlijk ook niet uitdrogen. In ieder geval mag er nooit water in de pot of schotel blijven staan, omdat daarvan de wortels en zelfs de stammen kunnen gaan rotten. Bij een normale verzorging mag overigens, ondanks de bladval, wel verwacht worden dat de plant zich herstelt, en uiteindelijk vrolijk door zal groeien.
Een Dracaena die (nog) geen bladval vertoont maar waarvan alleen de bladpunten bruin kleuren, kan lijden onder uitdroging of overbemesting, of heeft in de tocht gestaan.