Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Blad van palm wordt geel

Ik heb een kamerplant (een soort palm) staan en nu worden de onderste bladeren geel. Hoe kan dat en doe ik iets verkeerd?

Veel palmensoorten laten na enkele jaren de oudste bladeren afsterven. Ze krijgen dan aan de onderzijde een kaal stammetje. Het kan zijn dat het geel worden van de onderste bladeren bij u onderdeel uitmaakt van het natuurlijke verjongingsproces. Als dat het geval is verkleuren alleen de bladeren die ongeveer even oud zijn, en blijven de andere bladeren er gewoon goed uitzien. Als de bladverkleuring veroorzaakt wordt doordat de plant te veel water krijgt, zou u in de hele plant acheruitgang moeten kunnen zien, en onderaan de stam het begin van wortelrot.
De oorzaak kan ook gezocht worden in te droge lucht. Een palm verdampt veel vocht. Hij wordt als het ware door de te droge kamerlucht leeggezogen en vermindert als reactie daarop zijn verdampingsoppervlak. Besproei het blad regelmatig met onthard water of zorg op andere wijze voor een wat hogere luchtvochtigheid. Als de vergeling veroorzaakt wordt door te droge lucht dan zal de geelverkleuring stoppen.
Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid in de omgeving te verhogen:
- kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen,
- moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten,
- de palm (in een gesloten pot) in een met kleikorrels gevulde grotere overpot of schotel plaatsen die dan goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
- waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.