Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bij droogte vaker maaien of niet?

Moet ik met dit droge weer nu vaker of minder vaak maaien? Hoe kort of lang is de beste lengte? Het veldje wordt redelijk intensief gebruikt door een groep volwassenen en kinderen. Lopen, luieren en spelen met een bal.

Als het langdurig droog is, groeit het gras minder snel, en hoeft er minder vaak gemaaid te worden.

Enkele algemene uitgangspunten met betrekking tot maaien:
Het gazon moet regelmatig, maar niet te kort gemaaid worden. Met name de laatste maaibeurt voor de winter mag niet te kort gebeuren, omdat het gazon dan mogelijk met kale plekken de winter ingaat. Ook bij langdurige droogte kan beter niet te kort gemaaid worden. Het maaiseizoen begint ongeveer half april en eindigt eind oktober, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden.
Afhankelijk van de grassoorten in het gazon ligt de maaihoogte tussen de 3, 5 cm (voorjaar) en 5 cm lengte. Sommige grasmengsels verdragen een kortere maailengte, bijvoorbeeld tussen de 2,5 en 4 cm. De messen van de maaier moeten scherp zijn, om rafelige randen of zelfs het uittrekken van de grasplanten te voorkomen. De maaifrequentie is afhankelijk van de groeisnelheid van het gras, en ligt meestal tussen de 1 of 2x per week. Bij langdurige droogte kan er zelfs meer tijd tussen de maaibeurten zitten. Wordt er minder dan 2x per week gemaaid dan kan het maaisel beter afgeruimd worden om vervilting van de grasmat en verstikking van het gras te voorkomen.