Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bevroren bamboe terugsnoeien?

Mijn bamboestruiken zijn waarschijnlijk bevroren geweest en zien er nogal bleekjes uit. Mij is aangeraden ze helemaal terug te snoeien tot op een halve meter van de grond. Klopt dit?

Het kan in ieder geval geen kwaad. Het ligt er een beetje aan om welke bamboe het gaat of het ook nodig is.
Van de grootbladige bamboes kan het blad er na strenge vorst er gerafeld, beschadigd en lelijk uitzien. Na verloop van tijd zal dit oude blad er gewoon afvallen, en blijft alleen het nieuw ontwikkelde blad over. Afknippen is dan niet nodig, al is de plant dan enkele maanden wat minder fraai om te zien. De kleinbladige bamboes, zoals Fargesia, rollen hun blad op bij strenge koude. In het voorjaar, zodra het lekker warm begint te worden, blijkt vaak dat de beschadiging meevalt, en dat een deel van de bladeren gewoon weer uitgerold wordt. Blad dat wel beschadigd is valt aan het eind van het voorjaar eveneens af. Ook hierbij is terugsnoeien vaak niet nodig. Zijn ook de halmen bevroren (wat te zien is aan hun bleekgrijze kleur) dan kunnen deze uiteraard wel weggesnoeid worden. Dat kan het best na half mei gebeuren, wanneer de kans op nachtvorst afgenomen is, en de nieuwe scheuten al enige groei vertonen. Door de plant flink terug te snoeien kunt u er bovendien voor zorgen dat hij zich flink verjongt, en dat u dus ook meer fris ogende, nieuw bebladerde scheuten terugkrijgt.
De bamboes die hier verkocht worden zijn in het algemeen winterhard genoeg om als gehele plant de winter te overleven. Een enkele keer kan het gebeuren dat ook de wortelstokken of rhizomen bevroren zijn, bijvoorbeeld door een combinatie van strenge vorst en een natte standplaats. In dat geval zal de hele plant afsterven.