Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Beukenhaag op het noorden, 50 cm uit de gevel?

Graag wil ik weten of het mogelijk is een beukenhaag te planten langs het huis aan de noordkant, en dus in de halfschaduw. De afstand tot het huis is ongeveer 50 cm.

Op zich kan een beukenhaag in de halfschaduw wel groeien. Omdat de haag aan de 'achterzijde' tegen een muur aan komt te staan zal de bladontwikkeling aan die kant minimaal tot nihil zijn. Een plant als Taxus verdraagt overigens meer schaduw.
Een groter probleem zal de vochttoestand van de grond gaan vormen. De overheersende windrichting is zuidwest. De meeste regen wordt dus ook van uit die richting aangevoerd. De hoek waar de haag dan eigenlijk achter de muur staat zal daardoor relatief droog blijven. Om te voorkomen dat de planten verdrogen zal (ongeacht de aangeplante soort) zeker tijdens de eerste jaren na aanplant regelmatig extra water gegeven moeten worden. Wanneer de wortels van de planten verder van de muur afgegroeid zijn, en dus niet meer alleen afhankelijk zijn van de regenval direct achter de muur, zal dit probleem afnemen.