Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bestrijding van heermoes/paardenstaart

Ik heb in mijn tuin heel veel last van heermoes. Momenteel probeer ik het weg te krijgen door de planten regelmatig uit te trekken en door te schoffelen. Op het moment dat ik een tegel optil tref ik een heel netwerk van wortels aan. Het is gewoon een plaag geworden. Is er nog een manier om deze plant effectief te bestijden?

Er zijn manieren om een lastig wortelonkruid als heermoes of paardenstaart (Equisetum arvense) te bestrijden, maar ze vragen een lange adem. Het grootste effect wordt bereikt door de methoden te combineren. De plant kan niet goed tegen maaien. Door consequent de bovengrondse delen te verwijderen raakt hij op den duur uitgeput. Daarnaast groeit hij vooral op gronden met een laag kali- of fosforgehalte. Bemesten met een meststof die kali of fosfor bevat maakt dan ook dat de plant het minder naar zijn zin krijgt.
Met de riek kan de grond losgemaakt worden, waarna met de hand of door te zeven alle worteldelen verwijderd worden. De wortels moeten afgevoerd worden, en mogen niet op de composthoop gedeponeerd worden. Als het om een kleine plek gaat kan overwogen worden alle vervuilde grond af te voeren en te vervangen door nieuwe, schone grond. Door de grond 1 jaar lang af te dekken met zwart landbouwplastic sterven de aanwezige plantendelen af door lichtgebrek.

Komen de worteluitlopers vanaf een aangrenzend perceel de tuin in, en kan daar geen bestrijding plaatsvinden, dan helpt het vertikaal in de grond aanbrengen van een strook anti-worteldoek of gronddoek om nieuwe indringing tegen te gaan.

Daarnaast kan chemische bestrijding een handje helpen. Producten op basis van glyfosaat werken nauwelijks op heermoes. Middelen met dichlobenil als werkzame stof hebben meer effect. Merknamen zijn onder andere Casoron (Bayer) en Onkruidkorrels Extra van Luxan. Waarschijnlijk is 1 behandeling niet genoeg om alles weg te krijgen. Het effect in combinatie met een langdurige afdekking met landbouwplastic zou weer beter zijn.