Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bestrijding van (draad)alg

Vorig jaar is de vijver helemaal leeg gemaakt en het folie vervangen. Nu zijn de steentjes op de bodem al niet meer zichtbaar vanwege de alg. Het ziet eruit als een laagje donker zand en de lelies die teruggeplaatst zijn zitten helemaal onder de groene draden. Kan dit komen omdat er waterplanten in teruggezet zijn waar al alg inzat en zo ja hoe krijg ik dit weer weg?

Wanneer de planten niet goed schoongemaakt zijn, kan dat het begin gevormd hebben van de nieuwe aanwas. Maar algen, ook draadalgen, groeien alleen goed in voedselrijk water. Wordt het vijverwater in de zomer warm dan vinden de algen dat extra prettig. Er zijn dus twee aandachtspunten: zorgen dat het water voedselarmer wordt, en dat de vijver niet te warm wordt. Is de vijver ondiep en ligt hij in de volle zon, dan zit er niets anders op dan hem of groter of dieper te maken, of hem bij erg warme dagen af te schermen van de zon door er een parasol of iets dergelijks bij te zetten. Of door een struik of boom zo te planten dat er meer schaduw rond de vijver ontstaat.
De eenvoudigste manier om het grootste deel van de draadalg uit de vijver te halen is door met een stok via draaiende bewegingen de algen uit het water te vissen. Ook kunt u een vijverfilter plaatsen, dat in het begin dagelijks gereinigd zal moeten worden. Veel filtermaterialen kunnen na uitspoeling zonder zeep in de wasmachine gewassen worden. Ook door het aanwezige water te verwijderen, de vijver en vijverplanten goed schoon te maken en de vijver opnieuw te vullen met leidingwater kunt u de aanwezige algen verwijderen. Maar dat is geen garantie dat het water daarna helder blijft. Om het water na het schoonmaken helderder te houden kunt u proberen de bacterieflora in de vijver te 'enten' door een emmer slootwater in de vijver te deponeren. Dit kan het best in de loop van het voorjaar gebeuren. Het doel hiervan is het binnenhalen van gezonde bacteriën, en watervlooien. Watervlooien bestrijden de algen. Zowel de bacteriën als de watervlooien zijn ook verkrijgbaar bij tuincentra en de vijverspecialist. Voor een gezond vijverklimaat zouden er als start minimaal 4 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water aanwezig moeten zijn. De plaatsing van een luchtpompje kan voor extra zuurstoftoevoer zorgen. Bovendien voorkomt een luchtpompje dat de vijver in de winter helemaal dichtvriest.