Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bescheiden schuttingbegroeiing gezocht

Onze buren houden bij hoog en bij laag vol dat de schutting op onze erfafscheiding van hun is en dus mogen wij er aan onze kant geen klimplanten tegenaan laten groeien. We hebben heel weinig ruimte om een andere tuinafscheiding te plaatsen, dus nu zijn we op zoek naar iets wat groen en toch heel plat is zodat het tegen de schutting aan gezet kan worden en wat we kunnen laten begroeien met bloeiende klimmers.

Eerst even wat juridische details. Als op de erfscheiding een scheidsmuur, schutting, haag of boom staat, gaat het om mandelig eigendom. U bent beiden eigenaar, waarbij het niet uitmaakt door wie of voor wiens kosten de plaatsing uitgevoerd is. Dat betekent ook dat u het beiden eens moet zijn over veranderingen die plaatsvinden.
Hier heeft dat wat praktische consequenties. Uw buren willen geen begroeiing direct tegen de schutting. Dat houdt in dat alle zelfhechtende klimmers als klimop en wingerd afvallen. Ook sterke groeiers zijn af te raden, omdat deze over en door de schutting heen zullen willen groeien. Bovendien zijn ze in verband met de geringe ruimte onpraktisch.
Een handige methode voor begroeiing is het aanbrengen van gaaspanelen op de schutting, of het horizontaal spannen van enkele draden. Daar kunnen bescheiden groeiende klimmers tegenaan geplant worden zoals de wintergroene Lonicera henryi en L. halliana of de bladverliezende maar fraai bloeiende Clematis alpina, C. tangutica en grootbloemige Clematis cultivars die over het algemeen weinig snoei vergen. In het najaar kunnen de zijtakjes weggeknipt worden, waarna dan de hoofdscheuten opnieuw aangebonden worden. Op een zonnige plek is ook een niet al te wilde klimroos mogelijk, en in de (half)schaduw op wat vochtige grond een klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris). De laatste maakt wel hechtwortels, maar laat zich door snoei goed in de hand houden.