Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Beplantingsadvies Toscaanse tuin

Ik heb vragen over een Toscaanse tuin. Wat voor een haag past daar het beste in? En wat voor vaste planten? En wat voor planten in de terracotta potten?

Kenmerken van een Toscaanse (of meer algemeen een mediterrane) tuin zijn een vaak wat besloten ligging (als atrium of binnentuin), soms met een fraai uitzicht of, als dat er niet is, een nabootsing ervan in de vorm van muurschilderingen, kleine zitjes aan de rand of banken aan de zijkant, veel potten met (geurende) beplanting en voor de liefhebbers: enkele Romaanse beelden.
Een verhardingsmateriaal in een warme kleur, zoals cremewit, okergeel, zachtrozerode of bruinige tinten roept al snel Mediterrane associaties op. Voorbeelden hiervan zijn de betonnen Toscaans genuanceerde trommelstenen van Excluton. Een verharding die ook over 10 jaar nog perfect van kleur is, vormen de gebakken Royalstones (Excluton). Een mooie verharding in een wat groter tegelformaat is te maken met de Granilux betontegels van Holcim, die ook in cirkelpatroon verkrijgbaar zijn.
Beplanting die daar bij hoort zijn natuurlijk kuipplanten als olijfboom (Olea), laurier (Laurus nobilis), oleander (Nerium), Bougainvillea, citroenboompjes (Citrus), kumquat (Fortunella) en oranjeboompjes (Poncirus), maar ook loodkruid of mannentrouw (Plumbago auriculata) en de heerlijke geur van echte jasmijn (Jasminum). Ook verschillende niet winterharde palmen als Washingtonia en Cycas kunnen als kuipplant neegezet worden, maar deze vragen wel veel ruimte en een standplaats in de halfschaduw.
In kleinere potten staan verder, naast lavendel, vooral geurende kruiden en kruidachtigen, zoals munt (bijv. Mentha peperita), citroenmelisse (Melissa), majolein (Origanum), tijm (Thymus), salie (Salvia) en vele andere. Rozen in potten of in een door buxushaagjes omzoomd plantvakje kunnen in de zomer voor een wat zwaarder bloeiend accent zorgen.
In overhoekjes tussen de verharding kunnen tenslotte kruiptijm (Thymus), rozet-vormende Sempervivums of kruipende Sedums geplant worden.
Is er meer ruimte in de tuin dan kan tegen een zonnige wand wat leifruit gezet worden, zoals vijg (Ficus), perzik (Prunus persica) of abrikoos (Prunus armeniaca). Is er plek voor een pergola dan zou een druif, een blauwe regen (Wisteria) of een Akebia daar zijn ranken fraai overheen kunnen werpen.
Moet er juist nog een wand gemaakt worden, dan kan een haag geplaatst worden van een fijn groeiende, en niet te hoog wordende coniferensoort, zoals de levensboom Thuja occidentalis &#145Smaragd&#146, de dwercipres Cahamaecyparis lawsoniana &#145Green Hedger&#146 of &#145Green Pillar&#146 of Taxus.
Wanneer geen haag maar een vrijstaande conifeer gezocht wordt zijn er eveneens alternatieven. Echte cipressen zijn in Nederland helaas niet winterhard, maar zuilvormige groeiende exemplaren van meer kou verdragende coniferen vormen uitstekende vervangers: bijv. de groenbladige, zuilvormige J. communis 'Arnold' (2,5 m), J. communis 'Hibernica' (4 m), J. scopulorum 'Skyrocket' (6 m), de grijsblauwe J. scopulorum 'Blue Arrow' (4 m) of de gele J. communis 'Gold Cone' (2,5 m). Voor wie echt de hoogte in wil: de zuilcipres Calocedrus decurrens gaat ook als zeer smalle kegelvorm de lucht in, maar wordt op den duur wel 25 m.