Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Begroeiing voor pergola gezocht

Ik heb een pergola van 5 bij 7 m op het zuiden en zoek een geschikte klimmer die voor schaduw zorgt (mooi dekkend blad met eventueel bloem/bes). Een kiwi (schitterend blad)? Een roos (veel bloemen en eventueel bottels erna) of toch maar een moffenpijp (Aristolochia)? Blauwe regen zorgt voor rommel en muggen heb ik gehoord, een druif/japanse wijnstok trekt wespen aan en een wilde wingerd vind ik zo gewoon en ongezellig. Hij mag in de winter niet groen blijven. Ik heb clematissen en mijn inziens zullen die niet voor genoeg schaduw zorgen. Een Rosa 'New Dawn' misschien wel?. We hebben 8 dikke eiken balken en willen bij elke paal hetzelfde planten voor harmonie. Ik wil iets moois en sierlijk en ik weet het niet meer!
Ik beloof dat ik een keer langs kom want ik lees zoveel moois over jullie tuinen! Maar met drie kleine kinderen is het er nog niet van gekomen om de reis te maken (wij wonen in Groningen).

Wanneer er bij een pergola van 5 bij 7 meter 8 stuks planten gezet gaan worden, vallen enkele sterke groeiers af: blauwe regen (Wisteria) en wilde wingerd (Parthenocissus) vullen die pergola in hun eentje wel. Kiwi (Actinidia) en passiebloem (Passiflora) zijn enigszins tot flink vorstgevoelig, en geven dus een wisselend resultaat. De combinatie van Clematis en een klimroos kan heel mooi zijn. Door bijvoorbeeld 4 stuks Rosa 'New Dawn' te combineren met 2 voorjaarsbloeiende Clematissen (bijv. de in mei/juni roze bloeiende 'Dr. Ruppel' of 'Nelly Moser') en 2 najaarsbloeiende Clematissen (bijv. de in juli en september/oktober donkerroze bloeiende 'Comtesse de Bouchaud') heeft u de hele zomer een bloeiende pergola. De voorjaarsbloeiende Clematissen hoeven niet gesnoeid te worden, ze bloeien op het oude hout. De najaarsbloeiende moeten vroeg in het voorjaar sterk teruggeknipt worden: die bloeien op het nieuwe hout. Voor een goede groei moeten de voet en stambasis van een Clematis wat beschaduwd zijn, hier zou u een groenblijvende Hebe of een andere kleine heester bij kunnen planten.
Meer informatie over het planten en snoeien van (klim)rozen kunt u vinden in de bijlage op www.mwiarda.nl/appeltern.htm. Rosa 'New Dawn' op een pergola zou ik snoeien volgens de methode zoals beschreven bij groep 6C.
Mocht u toch liever kiezen voor een combinatie van de Clematissen met een bladplant, dan is Akebia quinata misschien een idee. Het blad doet wat denken aan de blauwe regen, maar deze plant groeit aanmerkelijk minder woest. Hij is eveneens zelfwindend, bladverliezend en bloeit met paarsrode geurende bloemen in mei en juni.