Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bast van Liriodendron laat los

Onze Liriodendron tulipifera is ca. 35 jaar oud en nu laat gedeeltelijk haar bast los. Verder is ze goed groen en bloeit met ca. 2 weken. Wat kan de oorzaak zijn? Niemand weet raad.

Liriodendrons krijgen op oudere leeftijd in plaats van de oorspronkelijke gladde schors een ondiep gegroefde schors, met ruwe richels. De loslating van de schors kan daarmee te maken hebben. Op de plek waar de schors losgelaten is, zal zich dan vanzelf een nieuwe afdichtende schorslaag ontwikkelen, of misschien zelfs al gevormd hebben. Komt de bast (het daar onderliggende levende hout) bloot te liggen, dan moet de wond beschermd worden. Eventuele rafelige randen kunnen met een mesje voorzichtig weggesneden worden. Daarna wordt de wond afgedekt met een wondafdekmiddel, bijvoorbeeld Boomwondbalsem van fabrikant Ecostyle, Magnicure wondafdekmiddel van Bayer of Lac Balsem van KB. Die afdekking moet vervolgens een of twee keer per jaar ververst worden, om te zorgen dat de wond ook afgedekt blijft.
Een groter probleem is het als de bast bloot is komen te liggen, en er niet gezond uitziet. Dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie, of zelfs van een kankerwoekering dieper in de boom. In dat geval kan er beter even ter plaatse door een vakman of &#150vrouw naar gekeken worden. Een deskundig bedrijf in uw regio kunt u vinden via www.appeltern.nl/tuinaanleg/hovenier.html.