Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Balkonplanten (schaduw) gezocht

Ik ben woonachtig in de binnenstad en heb een ruim balkon op het zuiden. Hiep hiep hoera flink wat zon zou je denken....., maar helaas! In de winter en het vroege voorjaar heb ik op het hele balkon volop zon, maar zodra de zon hoger komt te staan, blijft er uitgezonderd van de balkonrand, alleen nog maar schaduw over.... De planten, uitgezonderd de balkonrand, krijgen wel veel licht, maar absoluut geen zon in de zomer. Ze staan wel erg beschut. Welke winterharde planten in potten, zou ik hier kunnen neerzetten? Is een Camellia een idee? Mijn voorkeur gaat uit naar groenbijvende planten met witte bloemen.

Met vriendelijke groeten,
Suzanne Hendrickx
Welke planten adviseert U mij om hier neer te zetten.

Vanwege de zon in het vroege voorjaar, als de grond en de planten nog bevroren kunnen zijn, is een Camellia een uitgesproken slechte keuze. Niet alleen is hij door zijn wintergroene blad heel gevoelig voor de combinatie vorst en voorjaarszon, die zelfs verbranding tot gevolg kan hebben, ook de vorstgevoelige knoppen zullen het zwaar te verduren hebben. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle bladhoudende planten, maar een wat kleiner blijvende of makkelijk bij te snoeien, en goed winterharde soort als de Skimmia, Viburnum tinus of een niet te groot wordende Rhododendron zijn iets minder kwetsbaar, en kunnen misschien tijdens de zonnige dagen in het vroege voorjaar tijdelijk in een schaduwhoek gezet of afgeschermd worden.
Veel meer ideeën voor beplanting staan beschreven in het boek Balkontuin en dakterras van Florentine Eeghen-Elias, uitgegeven door Terra, en online te bestellen via winkel.bruna.nl. Om de ideeën over planten, potten en andere aspecten in het echt te bekijken kunt u vanaf 1 maart natuurlijk ook weer terecht in de Tuinen van Appeltern.