Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Aloë vera stoot blad af

Ik heb een Aloë vera sinds enkele maanden, hij was prachtig toen ik hem kocht, maar sinds enkele weken krijgt hij onderaan gele bladeren die aan de punten eerst verdrogen en rood worden en nadien afsterven. Ik heb hem al verpot, want hij had ontzettend dikke wortels. De pot waar hij in staat is eigenlijk niet veel groter dan de vorige. Hij blijft wel nieuwe bladeren maken maar niettegenstaande blijven verschillende bladeren kapot gaan. Water krijgt hij bijna niet, waarover ik reeds geïnformeerd was, en hij staat op enkele meters van het raam, dus hij krijgt voldoende licht maar ook niet teveel. Wat is er aan de hand?

Aloë vera is een vetplant, en reageert vaak wat traag op veranderende omstandigheden. Het afvallen van het blad kan dan ook meerdere (oudere) oorzaken hebben. Zo kan het een reactie zijn op de verplaatsing naar een zonniger standplaats dan hij voorheen had (planten moeten ook binnen geleidelijk aan de zon wennen). Maar u geeft aan dat hij enkele meters van het raam staat, dus het is niet erg waarschijnlijk dat hij opeens extreem zonnig is komen te staan. Ook geeft u spaarzaam water (te veel water geven is ziekteoorzaak nummer 1 bij deze plantensoort), dus ook dat is in orde. Afgezien van rottingsverschijnselen door een te natte kluit is de soort nagenoeg ongevoelig voor ziektes en plagen. Blijft over als mogelijke oorzaak de potmaat en de potgrond: als hij ondergronds problemen heeft met worteluitbreiding zal hij het ook bovengronds minder goed doen. U kunt proberen hem nogmaals te verpotten, in een zeer royaal grotere pot dit keer, en met een schraal grondmengsel. Bijvoorbeeld van potgrond waar 1/3 deel zand aan toegevoegd is, met een goed drainerende laag van potscherven of kleikorrels onder in de pot (en een voor overtollig water vrij toegankelijk drainagegat uiteraard).
Daarnaast kunt u proberen de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant wat te verhogen:
- kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen,
- moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten,
- de palm (in een gesloten pot) in een met kleikorrels gevulde grotere overpot of schotel plaatsen die dan goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
- waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.
Zoals gezegd reageert de Aloë traag op veranderingen, dus ook een eventuele verbetering zal enige tijd op zich laten wachten. Meer over de verzorging van Aloë vera kunt u vinden via www.mwiarda.nl/appeltern.nl.