Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Algengroei in de vijver

We hebben eind vorig jaar een nieuw huis gekocht met een langwerpige, smalle vijver. Het water is erg groen. We hebben geprobeerd dit water met middelen uit het tuincentrum helder te krijgen en hebben er ook een pompje in geplaatst en enkele zuurstofplanten. Dit heeft echter niet veel resultaat gehad. Er zitten overigens ongeveer 15 goudvissen in het water en weinig beplanting. Nu denken we dat het verstandig is om de hele vijver leeg te pompen en te verversen. Is dit verstandig? Hoe kunnen we hierbij het beste te werk gaan? We hebben nog nooit een vijver gehad vandaar. Iemand gaf aan dat het wellicht voldoende is een emmer slootwater erin te gieten. Is dit een alternatief?

Groet en alvast bedankt!

Annette van Beuzekom

Het groen worden van het vijverwater wordt veroorzaakt door algen. De algen groeien alleen goed in voedselrijk water. Wordt het vijverwater in de zomer bovendien warm dan vinden de algen dat extra prettig. Er zijn dus twee aandachtspunten: zorgen dat het water voedselarmer wordt, en dat de vijver niet te warm wordt. Is de vijver ondiep en ligt hij in de volle zon, dan zit er weinig anders op dan hem of groter of dieper te maken, of hem bij erg warme dagen af te schermen van de zon door er een parasol of iets dergelijks bij te zetten. Of door een struik of boom zo te planten dat er meer schaduw rond de vijver ontstaat.

Als het om draadalgen gaat kunt met een stok, waarmee u draaiende bewegingen maakt, vaak al een groot deel van de algen uit het water vissen. Ook kunt u een vijverfilter plaatsen, dat in het begin dagelijks gereinigd zal moeten worden. Veel filtermaterialen kunnen na uitspoeling zonder zeep in de wasmachine gewassen worden. Ook door het aanwezige water te verwijderen, de vijver en vijverplanten goed schoon te maken en de vijver opnieuw te vullen met leidingwater kunt u de aanwezige algen verwijderen. Maar dat is geen garantie dat het water daarna helder blijft. Om het water helderder te krijgen kunt u proberen de bacterieflora in de vijver te 'enten' door (inderdaad) een emmer slootwater in de vijver te deponeren. Dit kan het best in de loop van het voorjaar gebeuren. Het doel hiervan is het binnenhalen van gezonde bacteriën, en watervlooien. Watervlooien bestrijden de algen, maar zullen op den duur ten prooi vallen aan de vissen. Zowel de bacteriën als de watervlooien zijn ook verkrijgbaar bij tuincentra en de vijverspecialist.

U geeft verder aan dat u weinig waterplanten in de vijver heeft, en goudvissen. Voor een gezond vijverklimaat zouden er als start minimaal 4 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water aanwezig moeten zijn (verkrijgbaar bij tuincentra en de vijverspecialist). De plaatsing van een luchtpompje kan voor extra zuurstoftoevoer zorgen. Bovendien voorkomt een luchtpompje dat de vijver in de winter helemaal dichtvriest.

Tenslotte is het belangrijk dat er niet te veel vissen in de vijver leven: maximaal 10 cm vislengte per vierkante meter. Bij een nieuwe vijver kunnen de vissen het best pas na 2 maanden uitgezet worden. Pas verder op met overvoeren en morsen van visvoer: voedsel dat de vissen niet opeten komt uiteindelijk ten goede aan de algengroei.