Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Aanslag ongevoelige verharding gezocht

Kunt u mij adviseren omtrent aanslag-ongevoelige terastegels, liefst met mediterrane uitstraling? Onze huidige tegels van Excluton Toscaans genuanceerd blijken uiterst gevoelig te zijn voor aanslag, en zijn niet meer te reinigen.

Naarmate de stenen of tegels gladder en meer gesloten zijn, zullen algen en mossen minder de kans krijgen om aanslag te veroorzaken. Getrommelde stenen, gewassen grindtegels en dergelijke hebben een ruw oppervlak, waar algen en mossen zich makkelijk aan kunnen hechten.
Wanneer een dergelijke verharding aanwezig is, kunt u twee dingen doen.

De verharding kan vervangen worden door een gepolijste en gecoate tegel, die dan goed aaneengesloten gelegd moet worden. Via tuincentra en verkooppunten van zand- en bestratingsmaterialen zijn van de merken Excluton, Holcim (voorheen Den Boer Beton) e.a. verschillende soorten tegels verkrijgbaar. Daarnaast zijn van deze fabrikanten ook onderhoudsproducten verkrijgbaar, waarmee u deze tegels kunt reinigen, of zo nodig later van een nieuwe coating kunt voorzien. De voegen tussen de tegels kunt u afwerken met de voegenmortel Topvoeg van Toppro. Deze voegenmortel is in consumentenhoeveelheden te bestellen via onze online Tuinwinkel. Meer informatie over het materiaal en de verwerkingsmogelijkheden kunt u vinden op de website van Toppro, www.toppro.nl.

Ook kunt u proberen de aanwezige verharding te reinigen, door de verharding te borstelen met water waaraan wat soda toegevoegd is. Op elementenverharding zoals de uwe kan daarbij de hogedrukreiniger ingezet worden om de mossen en algen weg te krijgen. Helpt dit niet voldoende, dan kunnen mossen en algen chemische bestreden worden. ECOstyle Groene aanslagreiniger werkt milieuvriendelijk, op basis van organische vetzuren. Daarnaast zijn middelen op basis van ammoniumverbindingen effectief tegen mossen en algen op verharding. Deze stoffen zijn matig afbreekbaar in de bodem. Voor vogels zijn ze weinig giftig. Wel zijn ze matig tot zeer giftig voor waterdieren en &#150planten. Merknamen zijn onder andere: Bayer Groenreiniger (spray of concentraat), Bayer Dimanin blauw of groen, HG Groene aanslagreiniger of Luxan Algendood.
Na de reiniging en als de verharding voldoende opgedroogd is kunt u het impregneermiddel ProStone aanbrengen om de verharding minder vatbaar te maken voor begroeiing en aanslag. Dit middel is eveneens in consumentenhoeveelheden te bestellen via de online Tuinwinkel. Meer informatie over de verwerking van het materiaal kunt u vinden op de website van de fabrikant, www.wba-bouwstoffen.nl. In de op hun website vermelde dealerlijst kunt u desgewenst ook bedrijven vinden die de reiniging en impregnering voor u kunnen verzorgen.
Ook bij de bestaande verharding kunnen de voegen verder afgewerkt worden met de eerder beschreven voegenmortel.