De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wie maakt het ontwerp?
Tuinontwerp

Wie maakt het ontwerp?

Helaas wordt er over het maken en het nut van een tuinontwerp te gemakkelijk gedacht. Natuurlijk zijn er prachtige tuinen aangelegd zonder ook maar één potloodstreep op papier…

Tuinontwerpen.pngHelaas wordt er over het maken en het nut van een tuinontwerp te gemakkelijk gedacht. Natuurlijk zijn er prachtige tuinen aangelegd zonder ook maar één potloodstreep op papier… Ook zijn er schitterende voorbeelden van zelfgemaakte ontwerpen.

Een ontwerp is niet verplicht en het hoeft ook niet per definitie door een professioneel bedrijf gemaakt te worden. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste echt tevreden tuinbezitters bij de aanleg zijn uitgegaan van een doordacht en creatief ontwerp. Blijft de vraag: “Wat is een doordacht tuinontwerp en wie kan zo’n ontwerp maken?!”

Honderden ontwerpers en architecten bieden zich aan. Het probleem is dat u dat niet kunt zien aan hun naam of website. Ook zijn er overkoepelende organisaties zoals de NVTL en Groenkeur die ‘instaan’ voor hun leden. Wij in Appeltern maakten een eigen selectie van creatieve ontwerpers waarop u kunt vertrouwen. We nemen u mee langs de volgende keuzes:

 • Zelf uw tuin ontwerpen

  Het ontwerp begint met een goede situatietekening. Soms is er nog zo’n tekening van de aannemer of de vorige bewoners. U doet er goed aan om de maten ook nog eens in de praktijk na te meten. Kijk goed waar alle deuren en ramen zitten. Belangrijk zijn de erfgrenzen en misschien bepaalde bomen of elementen die u wilt behouden voor de nieuwe tuin.

  Teken alles op schaal uit op een (groot) vel papier. Bij een schaal 1:100 is één meter in de praktijk één centimeter op papier. Bij een schaal 1:50 is één meter in de praktijk twee centimeter op papier. Als alle bestaande elementen en maten zijn aangegeven kunt u aan het schetsen beginnen. Eerst een beetje dun schetsen met een potlood. Als de lijnen en de vorm u bevallen, kunnen ze geleidelijk aan dikker en definitief worden ingetekend.

  Het is belangrijk dat u weet wat u wilt. Een wensenlijst is onontbeerlijk. U zou ook eerst inspiratie op kunnen doen in de praktijk. Het maken van een moodbord (met foto’s die u aanspreken uit de praktijk of uit tijdschriften) biedt ook houvast. Het is niet heel erg als de eerste schetsen u niet bevallen. Een professioneel ontwerper is soms ook uren bezig, voordat hij een aansprekende draai op papier gevonden heeft.

  Een methode die u ook zou kunnen hanteren is de volgende: knip vooraf een aantal objecten (terras, schuurtje, zandbak, vijver) op maat uit. Geef ze vervolgens steeds een andere plek binnen het getekende plan tot ze ‘goed’ liggen.

 • Kies voor een Dutch Quality Gardens Hovenier!

  Een vakbekwame en creatieve ontwerper is best lastig te vinden. Naast een Groenkeurlabel en een NVTL -titel zijn er geen officiële keurmerken voor ontwerpers. Dan nog is het hebben van een titel of certificaat geen garantie op creativiteit. Iemand zou de Nederlandse taal volledig kunnen beheersen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook een boek kan schrijven.

  Dutch Quality Gardens Hovenier

  In de Tuinen van Appeltern kregen en krijgen wij steeds de vraag van bezoekers: “Waar moeten we heen voor een tuinontwerp?” Daarom hebben we een selectie gemaakt van een netwerk van gekwalificeerde en vertrouwde bedrijven. We bedachten de voorwaarden, de werkwijze en het kwaliteitscontrolesysteem. Daarna zijn we gewoon gaan zoeken. We hebben bedrijven bezocht, we hebben hun werk beoordeeld en gesproken over hun passie en ambitie. Inmiddels zijn meer dan vijftig bedrijven Dutch Quality Gardens Hoveniers. Het zijn allemaal hoveniersbedrijven met een (eigen) ontwerpafdeling. Stuk voor stuk gedreven en ervaren bedrijven met hart voor uw tuin en de Nederlandse tuincultuur in de breedte. We kunnen onze bezoekers dus met een gerust hart verwijzen voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van hun tuinen.

  Meer weten over Dutch Quality Gardens Hovenier?
  Kijk dan op www.dutchqualitygardens.nl.

 • Praat eerst eens met onze schetsservice

  Het kan natuurlijk zo zijn dat u uzelf niet helemaal vertrouwt of dat u de ingreep in uw tuin niet zo belangrijk vindt om er meteen een ‘duur’ tuinontwerp van te maken. Dan zou u ook eens kunnen gaan praten met de schetsservice. Met de schetsservice maakt u een afspraak waarbij u samen met een tuinontwerper de situatie bespreekt. Ter plekke wordt door de ontwerper een schets gemaakt waarmee u verder kunt. Soms komt u er in het gesprek achter dat het in uw situatie misschien toch beter is om een compleet tuinontwerp te laten maken. Van ons mag u weten dat een goed tuinontwerp nooit te duur is. Een tuinontwerp bespaart door de handigheidjes veel aanlegkosten. En veel beter nog… een passend tuinontwerp voorkomt veel toekomstige tuinellende. Het blijft immers gaan om uw Tuingeluk, dus feitelijk is het onbetaalbaar…

  Ik wil graag meer weten over de schetsservice of een afspraak maken.

Bestel in onze Tuinwinkel

geen product(en) geselecteerd
€ 0,00

Meer Tuinadvies in Tuinontwerp