De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Plantenborders

Uw borders kunnen op talloze manieren met planten en bomen ingeplant worden. De uitdaging van elke tuinier is een border in te richten met de meest favoriete planten in ‘eigen’ kleuren, die zo lang mogelijk en ook nog op het juiste tijdstip bloeien. De beschikbare oppervlakte is bepalend voor variatiemogelijkheden. Uiteraard spelen de grondsoort, de waterhuishouding en de zonnestand ook een rol.

Opbouw
Een vaste plantenborder is opgebouwd uit een aantal rijen vaste planten met ongelijke groepsgrootte. Van de voorrand naar de achterrand worden de planten steeds hoger zodat alle planten te zien zijn. Gebruik voor de achterkant van de border een rustige achtergrond bijvoorbeeld een (wintergroene) haag of een schutting. De lage kant van de border grenst meestal aan het gazon of aan bestrating.

Aantal benodigde planten
Bij de aanschaf van vaste planten wordt gerekend met het aantal stuks per m2. Dit noemen wij de 'plantdichtheid'. Gemiddeld gebruiken wij 7 stuks/m² maar bij sommige planten, doorgaans planten die erg groot worden, nemen wij minder planten per m². Lage bodembedekkende soorten vragen juist weer een hogere plantdichtheid, tenminste wanneer wij direct weinig onkruid willen wieden. Wij hebben de planten voor u uitgeteld en het aantal benodigde planten aangegeven zodat u zelf uw eigen boodschappenlijstje kunt samenstellen.

Voorbeeldborders
Om u een beetje op weg te helpen hebben wij enkele vaste plantenborders als voorbeelden voor u uitgewerkt.