De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Pergola's
Tuinontwerp

Pergola's

Een pergola is oorspronkelijk een bouwkundig element. Het werd gebruikt om gebouwen of delen van een gebouw met elkaar te verbinden. Die verbindende functie wordt steeds vaker vergeten.

Pergola ontwerp
Een pergola is oorspronkelijk een bouwkundig element. Het werd gebruikt om gebouwen of delen van een gebouw met elkaar te verbinden.

Die verbindende functie wordt steeds vaker vergeten. Daardoor wordt een pergola dus steeds vaker oneigenlijk gebruikt. Houd die functie in de gaten. Een balk of meerdere balken die het tuinhuis verbinden met het huis is prima. Ook een haag en tuinhuis kunnen door een pergola aan elkaar gekoppeld worden.

Tijdens het ontwerpen is een pergola niet meer dan een dikke streep op papier. In de praktijk kan een pergola een enorme toegevoegde waarde hebben voor uw tuin. Vooral als u ook nog eens naar pergolacombinaties gaat kijken. Een schaduwdak bijvoorbeeld of een anti-inkijkscherm. Een schommel zou kunnen, maar ook een hangmat. Of u gebruikt de pergola als basis voor de verlichting. We geven u graag een aantal tips.

Pergolatips

Pergolatip 1

Afwijken van grondvorm

Een pergola is een heerlijk element om mee te spelen. Een erfgrenslijn kan er extra mee aangezet worden of u kunt ergens in de tuin een extra schaduwhoekje maken. Het is ook leuk om met een pergoladak een compleet andere vorm (belijning) te kiezen dan de lijnen in het grondvlak.

Vormvoorbeelden van Pergola's

Pergolatip 2

Een onzichtbare pergola

Misschien mogen we het niet eens een pergola noemen, maar het effect is in ieder geval hetzelfde. Verbind twee muren niet met balken maar met spandraden.

Rozen en spandraden

Pergolatip 3

Pergola als speelelement

Soms zijn constructies kinderlijk eenvoudig en tegelijkertijd heel kindvriendelijk. Deze pergola in zuurstokroze is een schommel en schilderdoek in een. Het doek zou bijvoorbeeld ook een schoolbord kunnen zijn.

Pergola als speelkamer

Pergolatip 4

Groen verbindt

De verbindende werking van groen spreekt wel heel sterk in deze constructie. Op deze manier is een haag geen losstaand element meer.

groene pergola verbindt

Pergolatip 5

Open of dicht

U mag het zelf zeggen; een ‘pergolawand’ waarbij de ruimtes tussen de palen dicht, open of een beetje dicht zijn. Bedenk bij alles wat u plaatst op de erfgrens: ‘de kortste weg naar de buren is een gat in de haag!’

Open of dichte pergola

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.

Bestel in onze Tuinwinkel

geen product(en) geselecteerd
€ 0,00

Meer Tuinadvies in Tuinontwerp