De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De beplanting

De beplanting is het meest belangrijke onderdeel van je tuin. En dus ook voor het ontwerp. Bedenk met de verdeling van de oppervlakte dat ongeveer 2/3 deel gevuld wordt met groen. Alleen dan ontstaat straks ook het optimale tuingevoel.

Onder het groen vallen naast de borders met planten en heesters ook de bomen, het gazon, de vijver, de haagblokken, de begroeide pergola en de hagen. Men gaat voor een ontwerp meestal uit van een vorm met paden en terrassen waardoor de vakken voor het groen indirect bepaald worden. En dat terwijl het ook andersom kan, want je kunt met de groencomponent ook vormgeven.

Hagen en haagblokken zijn uitstekende vormelementen, maar ook het gazon en voorgevormde bomen kunnen sfeerbepalend zijn in het ontwerp. Bedenk in ieder geval dat de functie van de beplanting ook vooraf meegenomen moet worden in het ontwerp. Een dak plataan als parasol moet nu eenmaal ergens in de buurt van het terras ingetekend worden, maar hetzelfde geldt voor een kruidenhoekje, een omgroeide containerplaats en een groensluis bij een achterom.