De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Bouwwerken

Een gebouw(tje) in een tuin wordt gebouwd en ingericht op basis van de functie die het gaat krijgen. Een schuurtje voor de opslag van oude spullen, de fietsen of een tweede koelkast.

Een speelhuisje voor de kinderen, een glazen prieel om heerlijk in te zitten, een overkapping om te kunnen barbecueën of een oude pipowagen als atelier of leesruimte. Al die zaken hebben consequenties voor de samenstelling van wanden, dak, deuren en ramen. Wilt u een geïsoleerde ruimte waar u ook ’s winters kunt verblijven of wordt de ruimte alleen ’s zomers gebruikt als het lekker weer is? Welke vorm of uitvoering u ook kiest, altijd (ja, zelfs bij een serre) geldt dat hij zorgvuldig moet worden ingepast in uw tuin (zie tuinontwerp – gebouwen). Het tuingebouw moet uw tuin- en woonplezier versterken en dus nooit een dissonant zijn in het geheel. Hoewel de markt in kant-en-klaar modellen het grootst is, stappen steeds meer leveranciers over op bouwen op maat. Al uw wensen kunnen worden ingepast, precies zoals bij een echt huis. Elk tuinhuis of -gebouw heeft zo z’n eigen kwalificaties, zoals de duurzaamheid, het onderhoud en het bouwgemak. Ook de aanschafprijs is bepalend.

Traditionele tuin en theehuizen
Een theetuin of een karakteristiek prieel aan het water, hoort traditioneel en ambachtelijk te worden gebouwd. Dat wil zeggen dat ze met gedroogd en verduurzaamd hout met originele pen- en gatverbindingen in elkaar gezet dienen te worden en alles in authentieke stijl. Zoals we nog zien bij landhuizen in bijvoorbeeld de Vechtstreek. Nu nog worden dergelijke gebouwen op maat voor u ontwerpen en gebouwd.

Kant-en-klaar tuinhuisjes en overkappingen
In de tuinhuisjeswereld zijn meerdere bouwprocessen gangbaar. We onderscheiden het originele blokhutprincipe, waarbij het tuinhuis laag voor laag in elkaar gestapeld wordt en dan is er de paneelbouw waarbij gebouwd wordt met complete wanden. De kant-en-klaar tuinhuizen en overkappingen worden allemaal prefab gebouwd in de fabriek. U kunt de tientallen modellen aanschaffen als bouwpakket, maar u kunt de huisjes ook in uw tuin laten opbouwen.

Speelhuisjes en objecten uit sloophout
Er zijn complete vakantiewoningen uit gerecyclede materialen, maar bijvoorbeeld ook spannende kabouterhuizen voor de kinderen. Sloophout is erg populair. Niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid en Cradle to Cradle, maar ook omdat het mooi is om te zien. Geen wonder dat slimme producenten ook nieuwe materialen gaan verouderen om dezelfde uitstraling te krijgen.

Kunststof terrasoverkapping
Een pergola constructie van houten balken kan heel gemakkelijk waterdicht gemaakt worden met kunststof serreplaten. Steeds meer creatieve tuinbezitters en hoveniers maakten de afgelopen … daarmee een extra aantrekkelijke zitplaats van hun pergola. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus heeft de fabrikant van serreplaten het ons heel gemakkelijk gemaakt met serreplaten als bouwpakket. Sinds kort is ook de onderbouw in diverse maten beschikbaar.

Serres en veranda’s
Een serre is misschien niet echt een tuinhuis, want een serre wordt eigenlijk toch wel beschouwd als onderdeel van de tuin. Maar omdat zo’n serre niets is zonder de tuin, vinden wij dat een serre misschien wel meer onderdeel uitmaakt van de tuin dan het huis. Het Duitse woord voor serre is niet voor niets ‘wintergarten’. In serres, veranda’s en terrasdaken is alles mogelijk qua materiaal, grote, model, kleur en schermapparatuur. En ja, zelfs de verwarming en verlichting zijn ingebouwd leverbaar.

Mobiele Engelse Bathing hut
Een eeuwenoude vinding in een moderne uitvoering: een mobiel badhuis. Dat kan evengoed gebruikt worden als slaapplek, buitenkeuken, atelier of bibliotheek. Een aanwinst voor uw tuin. Zeker aan de kant van het water of tegen de rand van een bosschage (bosje).

Luxe tuinhuizen op maat
Niet iedereen wil een standaard tuinhuis. Hoe gemakkelijk en mooi dan ook, een tuinhuis of tuingebouw op maat ingepast en al meegetekend in het ontwerp heeft natuurlijk extra voordelen. U kunt speciale wensen laten verwezenlijken qua grootte, inrichting en functionaliteit. Maar bovenal: met uw eigen gebouw druk u nog meer een stempel op uw tuin(leven).

Buiten wonen en werken
Veel tuinhuizen op maat komen zeker ook in aanmerking om erin te slapen, te koken en te werken. Toch willen we de tuingebouwen die bewust zijn ontworpen en geconstrueerd als een werkruimte of kantoor een aparte plek geven. Deze gebouwen voldoen namelijk per definitie aan de bouwnormen qua isolatie, veiligheid, plafondhoogte enz.

Tuinverlichting
De tuin wordt steeds langer beleefd. Dat komt zeker door het toenemende comfort in de vorm van overkappingen, schaduwdoeken, buitenverwarming, haarden enz. Maar ook door een groeiend verlangen naar avondgeluiden, avondgeuren en avondleven. De tuinverlichting is daar de laatste jaren steeds belangrijker bij geworden. We krijgen steeds meer door dat verlichting niet alleen bedoeld is om ons een veilig gevoel te geven. Tuinverlichting verhoogt de sfeer en zet de beplanting ‘in een heel ander daglicht’. Natuurlijk zijn de materialen ook belangrijk. Het model en uitstraling van een armatuur moet spreken, maar tegelijkertijd niet overheersen. Het licht, daar draait het om. Extra warmte en extra beleving met liefst zo min mogelijk energiekosten. Er is erg veel keus.

Een pergola is multifunctioneel. Een geweldig element om uw tuin extra aanzien te geven en een prachtig instrument om uw tuinplezier mee te verhogen.

Een van de belangrijkste redenen voor tuinbezitters om een pergola of prieel aan te schaffen is dat ze er lekker onder kunnen gaan zitten. Al dan niet begroeid of dicht gelegd met serreplaten is het eronder heerlijk toeven in de zon of juist in de schaduw. Voor schaduw hoeft u natuurlijk niet een compleet bouwwerk op te richten. U kunt ook tijdelijk een schaduwdoek hangen of een parasol openstaan. Hoe dan ook, er zijn tientallen mogelijkheden. Van zelfmaak tot kant-en-klaar, van metaal tot kunststof en van eigentijds met elektrische panelen tot historisch met koperen dak.

Schaduwdoeken
Een geweldige uitvinding: vochtbestendige antizonnedoeken die het hele seizoen kunnen blijven hangen tussen bomen, boven uw terras of aan de muur boven de openslaande tuindeuren. Ze zijn er in diverse maten, kleuren en vormen. En heel praktisch, voor iedereen gemakkelijk te bevestigen en weer weg te halen in de winter.

Parasols
Er zijn veel verschillen tussen de parasols. Wij in De Tuinen van Appeltern kiezen altijd uit het assortiment van Borek. Bij ons moeten ze lang mee gaan en dagelijks gemakkelijk te openen en weer te sluiten zijn. Ook niet onbelangrijk: bij een beetje wind moeten ze stabiel en stoer blijven staan. De technieken, dessins en materialen worden steeds geïnnoveerd en verbeterd. Bekende ontwerpers verbinden graag hun naam aan een Borek parasol.

Priëlen
Van nostalgisch tot super modieus, in gietijzer, vlechtwilg, aluminium en hout; kies uw eigen stijl en smaak. Kijk ook naar de uitstraling van de rest van uw tuin. Zo’n opzienbarende toevoeging als een prieel moet natuurlijk wel in het geheel passen.

Pergola’s, loofbogen
De meeste pergola’s worden gemaakt van standaard houten panelen, balken en regels. U bepaalt daarmee de eigen hoogte, overspanning, robuustheid en uitstraling. Toch zijn er ook zeer aantrekkelijke kant-en-klare modules leverbaar, waarbij u een hoop werk wordt bespaard.

Zon- en schaduwregelaar
Sinds enige tijd zijn er terrasoverkappingen leverbaar met een regelbaar dak. Houdt u het dak (elektrisch) gesloten dan zit u in de schaduw en ook nog droog. Zet u de lamellen in de zonnestand, dan geniet u volledig van zonnestralen.