Zonder bijen geen vruchten

Wij hebben het allemaal wel eens gehoord. Er ontstaat pas een vrucht als het stuifmeel van de mannelijke meeldraden terecht komt op het stempeloppervlak van de vrouwelijke stamper. Na dit proces (de bevruchting) groeien onze appels, peren, bessen, bramen enz. enz.

UNDEFINED

Nu zijn er zelf bestuivende (bevruchtende) bomen en struiken maar vaak zijn de bomen en struiken ook afhankelijk van de wind die het stuifmeel van andere bomen over blaast naar hun of ze zijn afhankelijk van de bijen die het stuifmeel min of meer onbewust overbrengen van de ene boom naar de andere.

De bijen zijn namelijk steeds op zoek naar nectar (honing) die ze opslaan in hun nesten om ’s winters te kunnen overleven en hun kinderen te kunnen laten groeien. Tijdens het ophalen van al die zoetigheid nemen ze en passant ook het stuifmeel mee op hun achterlijfjes waardoor altijd een gedeelte achterblijft bij de volgende bloem die door de bij bezocht wordt. Fruitkwekers hebben dat begrepen. Om er voor te zorgen dat een fruitboomgaard heel veel fruit gaat dragen worden imkers met bijenvolken ingezet om zoveel mogelijk bevruchtingen tot stand te brengen. In de groenteteelt en akkerbouw geldt hetzelfde. Er groeit geen aardbei of graankorrel als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden.

Insecten maar zeker bijen zijn dus enorm belangrijk voor ons dagelijks eten en drinken. We moeten er alles aan doen om de bijenstand in onze natuur en tuinen op peil te houden. Verschuil mogelijkheden om te overleven in de winter bij vorst en vocht maar ook voldoende voedselbronnen zodat ze voldoende voorraad kunnen opbouwen, zijn essentieel.

Om de natuur en eigenlijk ook u zelf een handje te helpen kunt u extra voedselrijke planten in uw tuin laten groeien. Deze zgn. Drachtplanten produceren extra veel nectar en zijn dus erg bevorderlijk voor de bijenstand.

Helpen hommels ook bij de bestuiving van bloemen?

Jazeker. Er zijn zelfs bloemen die alleen door hommels bestoven kunnen worden.
Dat geldt bijv. voor akelei, monnikskap, lupine enz. Dat komt doordat hommels forse en sterke insecten zijn. Ze weten bloemen binnen te dringen (op zoek naar voedzame nectar, het honingvocht) waar bijv. bijen niet bij kunnen. De nectar werken ze met hun lange tong naar binnen en als die tong toch nog te kort mocht zijn (bij een extra lange bloembuis), dan kennen ze een trucje. Ze bijten een gaatje in de bloembuis en zuigen de nectar alsnog op. In het laatste geval wordt de bloem van nectar beroofd zonder te worden bestoven. In alle andere gevallen brengen de hommels, net zoals bijen, in hun harige vachtje stuifmeel van de ene bloem op de andere over en kan vruchtvorming volgen. Hommels kunnen al heel vroeg in het jaar actief zijn, omdat ze niet helemaal koudbloedig zijn. Ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur een beetje regelen. Daardoor kunt u ze ook tijdens wat koude, bewolkte dagen in de weer zien.

De beste bollen, knollen en wortelstokken voor bijen

Bollen, knollen en wortelstokken

Alliumsoorten (alle soorten) Sierui
Chionodoxa (alle soorten) Sneeuwroem
Crocus etruscus Krokus
Anemone blanda Blauwe anemoon
Muscari (alle soorten) Druifhyacint
Galanthus (alle soorten) Sneeuwklokje
Leucojum vernum Lenteklokje
Tulipa turkestanica Tulp
Dahlia 'Mies' Dahlia
Dahlia 'Roxy' Dahlia
Fritillaria imperialis Keizerskroon

Wat is het verschil tussen bollen, knollen en wortelstokken?
Technisch gesproken zijn veel populaire bloembollen geen echte bollen. Krokussen en gladiolen zijn bijvoorbeeld eigenlijk knollen, terwijl de grote bekende dahlia eigenlijk een wortelstok is. Het verschil tussen bollen en knollen is klein, en ze lijken heel erg op elkaar. Het grote verschil is de manier van voedselopslag.

De beste 2-jarigenn voor bijen

2-jarigen

Alcea Stokroos
Digitalis Vingerhoedskruid
Salvia Salie

Wat is een 2-jarige?
Tweejarige planten zijn monocarpisch, wat wil zeggen dat ze slechts één keer bloeien en vrucht dragen. Een tweejarige plant leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.

Fruit voor bijen

Een gezellig dagje uit
De Tuinen van Appeltern is hét tuininspiratie park van Nederland. Niet alleen bieden wij u interessante informatie over tuinieren, tuinaanleg en tuintrends, wij bieden u ook een gezellig dagje uit! Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, is hier alle algemene informatie over ons park verzameld. Zo kunt u snel zien waar u ons kunt vinden, hoe u bij ons komt en wanneer u langs kunt komen.

Siergewassen en kruiden voor bijen

Siergewassen en kruiden

Veronica longifolia Lange Ereprijs
Aruncus dioicus Geitenbaard
Hesperis matronalis Damastbloem
Thymus serpyllum Wilde Tijm
Salvia officinalis Salie
Origanum vulgare Wilde Majolein
Stachys byzantina Ezelsoor
Lathyrus latifolius Brede lathyrus
Coreopsis verticillata Meisjesogen
Aster ageratoides Herfstaster

Siergrassen zorgen voor sfeer!
Een prachtige border die vooral in de nazomer het mooist is. Voordat de siergrassen in bloei staan, zijn de grijs- en groenbladige planten een eyecatcher. Uitgebloeid blijft de border ook sierwaarde houden.

Halfheesters voor bijen

Halfheesters

Lavandula angustifolia Lavendel
Lavandula stoechas Lavendel
Salvia officinalis Salie
Thymus vulgaris Echte tijm
Rosmarinus officinalis Rozemarijn
Perovskia atriplicifolia Reuzenlavendel
Lespedeza thunbergii Lespedeza
Elsholtzia stauntonii Amerikaanse sering
Teucrium Gamander

Halfheesters snoeien
Snoei halfheesters, liefst na de winter, tot op het nog gezonde hout in. Te diep snoeien kan tot gevolg hebben dat de plant niet meer uitloopt, omdat er op het oude hout geen slapende knoppen meer geactiveerd kunnen worden. Dus snoei niet dieper dan nodig!

Bomen voor bijen

Bomen

Acer griseum Papieresdoorn
Tilia cordata Winterlinde
Tilia americana Amerikaanse linde
Prunus serrulata Japanse kers
Gleditsia triacanthos Valse christusdoorn
Salix caprea Boswilg
Malus 'Red sentinel' Sierappel
Liriodendron tulipifera Tulpenboom
Catalpa bignonioides Boltrompetboom

In elke tuin past een boom
Bomen worden ingedeeld in drie groottes. Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past. Met de 'eerste grootte' bedoelen we bomen hoger dan 15 meter. Met 'tweede grootte' zijn bomen van 10 tot 15 meter hoogte. 'Derde grootte' zijn bomen van 6 tot 10 meter hoog. De meeste bomen in de tuin zijn van de derde grootte, deze bomen zijn weer te verdelen in bolbomen en bloeiende bomen.