Zijn struiken of heesters belangrijk voor een tuin?

Eerst maar even aangeven, dat een struik en een heester hetzelfde zijn. De twee namen worden door elkaar gebruikt.

UNDEFINED

Of heesters en struiken belangrijk zijn voor je tuin hangt helemaal van jou en je tuin af. Een tuin moet voor 2/3 deel bestaan uit ’groen’, en de helft van dat ’groen’ moet hoger zijn dan 90 cm om het juiste tuingevoel te krijgen. Als je op zoek bent naar dat gevoel is een hoeveelheid hoger groen dus noodzakelijk. Nu zou je dat ook kunnen doen met vaste planten en grassen maar daar red je het meestal niet mee. Veel vaste planten verliezen na het groeiseizoen immers hun loof en moeten dan weer helemaal bij de grond beginnen. Bij een hele kleine tuin moet je voor ‘de hoogte’ gaan werken met klimplanten tegen de wanden.

Struiken geven je tuin structuur

Met een aantal heesters bij elkaar maak je een soort van gesloten bossage. Een plantzone die hoger is dan de rest. Met de vorm van deze border of zone bepaal je de structuur in je tuin. We raden aan om die ’hoogte’ niet alleen aan de randen te planten, maar juist ook naar de binnenkant van je tuin als omzoming van je terras, de aankleding van je vijver of de overkapping. De wal van struiken kan een mooie achtergrond zijn voor de vaste planten op de voorgrond. Je kunt kiezen uit bladverliezende en bladhoudende/ wintergroene heesters.

Kies je struiken op basis van hun functie

Alle struiken en heesters hebben hun eigen kwaliteit, de één blijft groen, de ander heeft mooie herfstkleuren, bont blad, mooie bloemen, mooie twijgen of groeit lekker dicht en heeft vervelende stekels om indringers buiten te houden. De ene struik trekt meer vogels aan dan de ander en er zijn hele snelle grote groeiers en meer ingetogen varianten. Elke struik op zich brengt werk met zich mee, soms bijna niets en soms moet elk jaar de snoeischaar er in.
Bij al die hebbelijk en onhebbelijkheden is het van belang wat de functie van de gekozen struik wordt. Gaat het puur om de hoogte en achtergrond? Zijn ze bedoeld voor meer privacy? Heb je ze gekozen vanwege hun schoonheid? Gaat het om de afdichting van een tuingedeelte met vakbeplanting? Wil je met een bepaald tuingedeelte geen werk meer hebben?
Bij elke functie passen weer andere heesters. Het is belangrijk dat je ze daarop selecteert en combineert. In de Tuinen van Appeltern zie heesters en heestergroepen in allerlei functies.
In onze planten encyclopedie kun je je eigen verlanglijstje samen stellen. De Appeltern Tuinexperts helpen je graag.

Struiken met een meerwaarde

Honderden zijn er, heesters, die je zou kiezen vanwege een bijzondere eigenschap. Hun kleur, de geur, de hoogte, de vruchten of simpel de totale uitstraling. We zetten er graag vast een tiental op een rijtje:

 • Cotinus coggygria ‘Royal purple’ (pruikenboom)
  Cotinus coggygria ‘Royal purple’
 • Cornus kausa (Japanse kornoelje)
  Cornus kausa
 • Choisya aztec pearl (choisya)
  Choisya aztec pearl
 • Syringa meyeri ‘palibin’ (sering)
  Syringa meyeri ‘palibin’
 • Cydonia oblonga (De kweepeer)
  Cydonia oblonga
 • Abelia grandiflora (abelia)
  Abelia grandiflora
 • Hedera helix 'Arborescens' (Struikklimop)
  Hedera helix 'Arborescens'
 • Corylopsis pauciflora (schijnhazelaar)
  Corylopsis pauciflora
 • Daphne mezereum (peperboompje)
  Daphne mezereum