Wortels temmen

Een beetje bamboe licht zo het terras van je buren op als hij daarvoor de kans krijgt!

UNDEFINED

We zijn vaak net iets te gehaast bij het planten van bomen of sterk wortelende heesters zoals de bamboe. We realiseren ons niet dat de wortels zo snel gaan groeien dat ze schade aan eigen of andermans terras kunnen aanrichten. Let wel, het geldt niet voor elke boom of struik maar voor heel veel ook wel. De wortels zijn simpel te temmen met speciale worteldoeken. Je draait ze om de kluit tijdens het planten en je blijft gevrijwaard van wortel ellende. De anti-worteldoeken dwingen de boom of struik om hun voedsel en water dieper in de bodem te gaan zoeken. Dat is dan niet alleen om schade aan paden en terrassen te voorkomen, het is ook beter voor de andere beplanting in je tuin.

Wortels begrenzen - Appeltern Tuinexpert

Als de boomwortels het water dieper weghalen blijft er meer vocht voor de beplanting onder de boom. Op dezelfde manier kun je ook voorkomen dat een haag alle vocht en voeding uit de naastgelegen border haalt. De wortels temmen is dus niet alleen goed voor de relatie met je buren, het is ook goed voor de relatie met je planten, ze groeien beter met minder verzorging.

Ook in bestaande tuinen kunnen wortels van hagen of snelle groeiers nog worden getemd. In een vaste planten border kunnen woekeraars met dezelfde middelen op hun plaats worden gehouden.