Winterbloeiende sierheesters

Het is een feest om in het winterseizoen planten tegen te komen in bloei staan. Het zijn er niet veel, maar daardoor vallen ze beter op.

UNDEFINED

Het is een feest om in het winterseizoen planten tegen te komen die in bloei staan. Het zijn er niet veel maar juist daardoor vallen ze beter op! De sierheester is daar een mooi voorbeeld van. Sommige zijn erg bijzonder en kunnen een onuitwisbare indruk achterlaten. Dan weer door hun bijzondere verschijning, de andere keer door hun heerlijke geuren. De Tuinen van Appeltern selecteerde voor u vijf prachtige winterbloeiende sierheesters.

line

Viburnum bodnantense 'Dawn' - Sneeuwbal
1. Viburnum bodnantense 'Dawn' - Sneeuwbal

Viburnum bodnantense 'Dawn' bloeit in de winterperiode van november tot januari. Deze sneeuwbal wordt ongeveer 2 tot 2.50 meter hoog en heeft een sterk opgaande vertakking. Meestal wordt hij niet breder dan 1 meter. Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' lijkt sterk op deze sneeuwbal maar bloeit in de periode januari-februari. Beide planten verspreiden een aangename geur. De bloeikleur is roze verkleurend naar lichtroze. Viburnum bodnantense 'Dawn' is geschikt voor een kleine tuin maar is ook prachtig als solitairplant in een grote tuin.

Bloeitijd: november - januari
Hoogte: 2 tot 2,5 meter
Bloeikleur: roze
Plantgroep: Sierheesters
Familie: Kamperfoeliefamilie

line

mahonia x media charity - mahoniestruik
2. Mahonia x media 'Charity' - Mahoniestruik

Mahonia x media 'Charity' bloeit rijk in de winterperiode van november-februari. De hoogte van deze wintergroene sierheester bedraagt 200 to 220 cm. De plant kan bij aanhoudende strenge vorst wel vorstschade oplopen.

De standplaats van deze mahoniestruik dient zonnig te zijn en de bodem niet te nat. Mahonia x media 'Charity is een mooie sierheester maar wordt wellicht te groot om te worden toegepast in een kleine tuin.

Bloeitijd: november - februari
Hoogte: 2 tot 2,5 meter
Bloeikleur: Geel
Plantgroep: Sierheesters
Familie: Berberisfamilie

line

Prunus subhirtella autumnalis rosea - sierkers
3. Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' - Sierkers

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' is een winterbloeiende sierkers. Vanaf november tot april bloeit deze Japanse sierkers met lichtroze bloemetjes. Tijdens een vorstperiode stopt deze plant eventjes met bloeien. De bladeren van dze plant krijgen in de herfst een mooie oranje-gele kleur.

De Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' kan een hoogte bereiken van maarliefst 10 meter! De plant stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar staat wel graag op een zonnige plek.

Bloeitijd: november - maart
Hoogte: 7 tot 10 meter
Bloeikleur: Roze
Plantgroep: Sierheesters
Familie: Rozenfamilie

line


4. Chimonanthus praecox - Meloenboompje

Chimonanthus praecox bloeit, net als de toverhazelaar, in de winter. De geelwitte bloemen met het wijnrode hart verspreiden een aangename geur. De bloei begint al in november en vaak gaat door in de maanden januari-februari. Vooral na een droge zomer verschijnen in de winter veel bloemen. De hoogte van het meloenboompje bedraagt na een jaar of tien circa 300 cm. Chimonanthus praecox houdt van een zonnige standplek op een goed waterdoorlatende tuingrond. Het grote frisgroene blad verkleurt in de herfst naar citroengeel.

Bloeitijd: november - februari
Hoogte: 2,5 tot 3 meter
Bloeikleur: Geel
Plantgroep: Sierheesters
Familie: Olijffamilie

line

Jasminum nudiflorum
5. Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn

Jasminum nudiflorum, ook wel winterjasmijn genoemd, is een veel toegepaste gevelplant. Deze sierheester vormt lange slappe vierkante twijgen die zich gemakkelijk laten opbinden. De plant kan zichzelf niet hechten en heeft dus een klimconstructie nodig.

Jasminum nudiflorum bloeit in de winterperiode tussen december en februari. De uiteindelijke hoogte van de winterjasmijn zal circa 2,5 tot 3 meter kunnen bedragen.

Bloeitijd: december - februari
Hoogte: 2,5 tot 3 meter
Bloeikleur: Geel
Plantgroep: Sierheesters
Familie: Olijffamilie

line

Bovenstaande planten zijn allen te bezichtigen in De Tuinen van Appeltern. Het 22 hectare grote tuininspiratiepark is dagelijks geopend van 1 maart t/m het laatste weekend van november, ook op zon- en feestdagen! Voor meer informatie kijkt u op ‘Openingstijden & Tarieven’.