Wie maakt het ontwerp?

Helaas wordt er over het maken en het nut van een tuinontwerp te gemakkelijk gedacht. Natuurlijk zijn er prachtige tuinen aangelegd zonder ook maar één potloodstreep op papier… Ook zijn er schitterende voorbeelden van zelfgemaakte ontwerpen!

UNDEFINED

Een ontwerp is niet verplicht en het hoeft ook niet per definitie door een professioneel bedrijf gemaakt te worden. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste echt tevreden tuinbezitters bij de aanleg zijn uitgegaan van een doordacht en creatief ontwerp. Blijft de vraag: “Wat is een doordacht tuinontwerp en wie kan zo’n ontwerp maken?!”

Honderden ontwerpers en architecten bieden zich aan. Het probleem is dat u dat niet kunt zien aan hun naam of website. Ook zijn er overkoepelende organisaties zoals de NVTL en Groenkeur die ‘instaan’ voor hun leden. Wij in Appeltern maakten een eigen selectie van creatieve ontwerpers waarop je kunt vertrouwen. We nemen je mee langs de volgende keuzes:

Zelf jouw tuin ontwerpen

Het ontwerp begint met een goede situatietekening. Soms is er nog zo’n tekening van de aannemer of de vorige bewoners. Je doet er goed aan om de maten ook nog eens in de praktijk na te meten. Kijk goed waar alle deuren en ramen zitten. Belangrijk zijn de erfgrenzen en misschien bepaalde bomen of elementen die je wilt behouden voor de nieuwe tuin.

Teken alles op schaal uit op een (groot) vel papier. Bij een schaal 1:100 is één meter in de praktijk één centimeter op papier. Bij een schaal 1:50 is één meter in de praktijk twee centimeter op papier. Als alle bestaande elementen en maten zijn aangegeven kunt u aan het schetsen beginnen. Eerst een beetje dun schetsen met een potlood. Als de lijnen en de vorm u bevallen, kunnen ze geleidelijk aan dikker en definitief worden ingetekend.

Het is belangrijk dat je weet wat je wilt. Een wensenlijst is onontbeerlijk. Je zou ook eerst inspiratie op kunnen doen in de praktijk. Het maken van een moodbord (met foto’s die u aanspreken uit de praktijk of uit tijdschriften) biedt ook houvast. Het is niet heel erg als de eerste schetsen je niet bevallen. Een professioneel ontwerper is soms ook uren bezig, voordat hij een aansprekende draai op papier gevonden heeft.

Een methode die je ook zou kunnen hanteren is de volgende: knip vooraf een aantal objecten (terras, schuurtje, zandbak, vijver) op maat uit. Geef ze vervolgens steeds een andere plek binnen het getekende plan tot ze ‘goed’ liggen.

Kies voor een Appeltern Tuinexpert!

Een vakbekwame en creatieve ontwerper is best lastig te vinden. Naast een Groenkeurlabel en een NVTL -titel zijn er geen officiële keurmerken voor ontwerpers. Dan nog is het hebben van een titel of certificaat geen garantie op creativiteit. Iemand zou de Nederlandse taal volledig kunnen beheersen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook een boek kan schrijven.

In De Tuinen van Appeltern kregen en krijgen wij steeds de vraag van bezoekers: “Waar moeten we heen voor een tuinontwerp?” Daarom hebben we een selectie gemaakt van een netwerk van gekwalificeerde en vertrouwde bedrijven. We bedachten de voorwaarden, de werkwijze en het kwaliteitscontrolesysteem. Daarna zijn we gewoon gaan zoeken. We hebben bedrijven bezocht, we hebben hun werk beoordeeld en gesproken over hun passie en ambitie. Inmiddels zijn meer dan veertig bedrijven Appeltern Tuinexpert. Het zijn allemaal hoveniersbedrijven met een (eigen) ontwerpafdeling. Stuk voor stuk gedreven en ervaren bedrijven met hart voor uw tuin en de Nederlandse tuincultuur in de breedte. We kunnen onze bezoekers dus met een gerust hart verwijzen voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van hun tuinen.

Meer weten over Appeltern Tuinexperts?
Klik opAppeltern Tuinexpert

Praat eerst eens met onze schetsservice

Het kan natuurlijk zo zijn dat je jezelf niet helemaal vertrouwt of dat je de ingreep in jouw tuin niet zo belangrijk vindt om er meteen een ‘duur’ tuinontwerp van te maken. Dan zou je ook eens kunnen gaan praten met de schetsservice. Met de Schetsservice maakt u een afspraak waarbij je samen met een tuinontwerper de situatie bespreekt. Ter plekke wordt door de ontwerper een schets gemaakt waarmee je verder kunt. Soms kom je er in het gesprek achter dat het in jouw situatie misschien toch beter is om een compleet tuinontwerp te laten maken. Van ons mag je weten dat een goed tuinontwerp nooit te duur is. Een tuinontwerp bespaart door de handigheidjes veel aanlegkosten. En veel beter nog… een passend tuinontwerp voorkomt veel toekomstige tuinellende. Het blijft immers gaan om jouw Tuingeluk, dus feitelijk is het onbetaalbaar.

Misschien nog wel belangrijk om te weten is dat een tuinontwerp op maat zichzelf meer dan terugbetaalt. En dan hebben we het nog niet gehad over de ellende die voorkomen kan worden. Het gaat om simpele zaken als een sluitende grondbalans, niet te veel dure bestrating, het combineren van meerdere wensen en de aanleg ervaring waardoor op voorhand niet per saldo dure constructies op papier bedacht worden, maar eerder praktische duurzame alternatieven.

Ik wil graag meer weten over onze Schetsservice of een afspraak maken.