Welke tuinstijl kies ik?

Jouw tuin is pas helemaal af als deze is vormgegeven en ingericht in de stijl die jou het meest aanspreekt. Het is belangrijk deze van tevoren vast te stellen want achteraf aanpassen kost handen vol geld.

UNDEFINED

Je moet je straks helemaal ‘gelukkig’ en ‘thuis’ voelen in jouw tuin. De wensen van jou en je mede tuingebruikers moeten zoveel mogelijk zijn ingewilligd en de sfeer moet jou aanspreken. Met het in de praktijk brengen van de vier basisvoorwaarden voor tuingeluk zet je al een stap in de goede richting. De tuin is pas helemaal af als deze is vormgegeven en ingericht in de stijl die jou het meest aanspreekt.

Van representatief tot sociaal of juist besloten, klassiek of modern: er zijn eindeloos veel tuinstijlen en tuinsferen denkbaar. Kijk daarvoor ook in tuinboeken en tuintijdschriften. Stel vast wat jij en je huisgenoten mooi vinden en kies één stijl die je voor de verdere invulling van de tuin consequent doorvoert. Alleen dan wordt het mooi. Kies dus altijd voor eenheid van stijl en sfeer. Kies ook voor óf rechte óf gebogen lijnen. We geven u enkele voorbeelden:

Nostalgisch/formeel tuinontwerp

Nostalgisch ontwerp
Afbeelding: Een nostalgisch/formeel tuinontwerp met rechte vormen, lijnen en elementen die daar goed in passen. Bijvoorbeeld een dakplataan en klassiek ogende, vierkante plantenbakken. Rustig en representatief.

Landelijk tuinontwerp

Landelijk ontwerp
Afbeelding: 'Landelijk' aandoend ontwerp met in hoofdzaak ronde, gebogen vormen. Als details de excentrisch gemaakte zandbak en de houtopslag voor de open haard met daarnaast als afscheiding ‘Engels hekwerk’ van onbehandeld kastanjehout.

Strak en zakelijk tuinontwerp

Strak en zakelijk tuinonwerp
Afbeelding: Strak en zakelijk tuinontwerp met modern aandoende groene blokken, een bijna abstract waterelement en een vormboom, bijvoorbeeld een treuriep. Dat is weer eens iets anders dan een bolcatalpa of dakplataan.

Zoals in de mode en woninginrichting kun jij ook voor de tuin kiezen uit vele stijlen. Van nostalgisch tot uitgesproken modieus, van kleurrijk tot speels, van ondeugend tot mystiek en van plantrijk tot kunstzinnig. Tientallen mogelijkheden al dan niet gebaseerd op trends, op basis van maatschappelijke ontwikkelingen of gewoon op basis van ervaringen en goed gevoel.

Uw tuin dat ben je zelf, dus zorg er bij al die keuzes voor dat het ook jouw tuin wordt. Of het past in een trend of niet, doet er weinig toe. De meeste trends en stijlen zijn vooral bedoeld om jou te inspireren en niet om jou van je stuk te brengen.

Ook wij hebben, louter ter inspiratie, een aantal sfeertuinen voor je op een rijtje gezet. Het leuke daarbij is dat je ze ook nog in de praktijk kunt gaan beleven.

Duurzaam tuinontwerp

Duurzaam Tuingeluk

Met een goed aangelegde tuin ben je in principe al heel duurzaam bezig. Immers, na invoering van de vier basisvoorwaarden voor tuingeluk zorg je voor voldoende groen. Wat zorgt voor veel waterbergend vermogen en CO2-opvang. Daarnaast word je gelukkiger, ben je gezonder en gaat zo’n tuin heel lang mee. Natuurlijk kun je nog wat extra stappen zetten, waarvan we er een aantal op een rijtje gezet hebben:

 • Zoveel mogelijk beplanting zorgt voor meer waterbergend vermogen en haalt CO2? uit de lucht.
 • Een waterdoorlatende verharding zorgt voor meer waterbergend vermogen.
 • Ecologische gazonverzorging; gazon voedt zichzelf en maaisel hoeft niet te worden afgevoerd.
 • Verantwoord materiaalgebruik remt onnodige milieubelasting, omdat producten langer meegaan en/of recyclebaar zijn.
 • Verantwoord machinegebruik voorkomt energieverspilling, geluidsoverlast en milieuschade (olie).
 • Toepassing van zonnepanelen, pompen en filters verbruiken geen kostbare energie.
 • Een eigen composthoop; plantresten zorgen voor nieuwe voeding.
 • Een gerichte plantkeuze beperkt het onderhoud en de afvalstromen.
 • Een goede grondstructuur zorgt voor een goede waterregulatie en voorkomt onnodig sproeien.
 • Gebruik van wortelbegrenzers voorkomt schade aan straatwerk en beperkt de wortelgroei.
 • Doordachte constructies voorkomen verzakkingen en extra herstelwerk.
 • Ondergrondse wateropvang; water kan gebruikt worden om te beregenen.
 • Voldoende bomen en wandbegroeiing halen CO2 uit de lucht en heeft een isolerende werking t.a.v. het woonhuis/bedrijfspand.
 • Een zwemvijver in plaats van een zwembad; veel minder of helemaal geen energieverbruik.

Natuurlijk tuinontwerp

Afhankelijk van de grootte, ligging en de behoefte van haar gebruikers zijn er heel veel mogelijkheden. Voor kinderen is de natuurtuin helemaal fantastisch. Het is voor hen een constante prikkeling van de zintuigen; de kleuren, de geuren, het voelen, proeven en horen. Het is voor hen ook een eerste kennismaking met de oorsprong van onze voedselketen. Eten en snoepen uit eigen tuin is een geweldige ervaring waar ze het spel graag even voor stil leggen. Maar de natuurtuin is niet leeftijdgebonden. Iedereen voelt zich er thuis. Vooral als ‘het leven’ hen toelacht. En in de natuurtuin komt dat vanzelf. Het begint met kleine rupsjes en insecten en al gauw volgen de vlinders, vogels en wellicht zelfs de egel. Er is voor iedereen wat te beleven… een dag is nooit meer hetzelfde.

Ingrediënten voor een natuurlijke tuin

 • Een levende haag
  Liefst een haag met bloemen en/of besjes. Niet te strak geschoren en een soort die qua sfeer en uitstraling past in het geheel.
 • Een vuurplaats
  Niet het eerste waar je aan denkt, maar voor kleine en grote kinderen een must.
 • De regenton
  Zo’n ouderwetse past helemaal, maar met de nieuwe modellen kunnen we ook leven.
 • Een houtwal
  Van gestapelde boomstammen. Een feest voor insecten.
 • Oude dakpannen en/of stapelstenen
  De tegelbestrating kan hergebruikt worden voor begroeide muurtjes of zitelementen. Onder dakpannen kunnen insecten, padden en andere bewoners heerlijk schuilen. Met oude metselstenen maak je prachtige keerwanden.
 • Een (boom)hut
  Een bouwwerk is nooit af. En dat moet eigenlijk ook niet, anders hebben de kinderen (en u) niets meer te timmeren.
Duurzaam Tuingeluk
 • Een voedertafel
  Op momenten dat de tuin zelf te weinig vruchten draagt.
 • Een insectenhotel
  Makkelijk zelf te maken, maar ook compleet te koop in vele varianten.
 • Eetbare planten, struiken, kruiden en 1-jarigen met een sierwaarde
  Zonnebloem, bottelroos, vlier, salie, tijm, dille, er zijn tientallen soorten.
 • Een hakbosje
  Het klinkt grootser dan het is, maar een knotwilg is feitelijk al een hakbosje. De wilgenstengels kunnen gebruikt worden om te vlechten en wallen te bouwen. In de groentetuin komen de ‘stokken’ ook altijd van pas.
 • Een compostbak
  Restafval (wat in een natuurlijke tuin feitelijk al schaars is) vermengd met groenafval van binnen zorgt voor nieuwe toekomstige voedingsstoffen. Daarbij geldt wel dat een natuurlijke tuin liefst zo min mogelijk bemest moet worden. Het compost moet uiteraard wel geschikt zijn voor de productietuin (groente en fruit) of voor in de koude bak voor opkweek van plantjes. Voor meer informatie over composteren zie www.milieucentraal.nl.
 • Energiezuinige verlichting
  Het liefst misschien wel helemaal geen energieverslindende apparatuur. Als het toch moet uit het oogpunt van veiligheid, kies dan voor energiezuinige of ledverlichting. Opwekking van energie uit zon, wind of water behoort ook steeds meer tot de mogelijkheden.
 • Open bestrating of halfverharding
  Het water moet geleidelijk worden afgevoerd en tussen de stenen mogen ook best plantjes groeien.
Natuurlijk Tuingeluk
 • Een vogelbosje
  Er zijn heel veel bomen en struiken waar vogels graag komen eten en nestelen. Daarnaast leggen de houtige gewassen CO2 en fijnstof vast.
 • Meerdere biotopen
  Een biotoop is een tuindeel dat is ingericht voor een speciale planten- en dierengroep. Een leefwereld op zichzelf dus. Een moerasje is een voorbeeld, maar ook een grasborder of een fruithaag met bodembedekkers. Een beschaduwd tuindeel is ook zo’n eigen leefwereld.
 • Een weloverwogen beplantingsplan
  Planten horen op de goede plek. Ze moeten tegen de droogte of juist tegen het vele vocht kunnen. De keuze voor stabiele, langbloeiende en plaagvrije planten voorkomt bovendien gebruik van ongewenste spuitmiddelen. Verder zijn er voor natuurliefhebbers allerlei lijstjes zoals: De bijenplanten top 50, De vlinderplanten top 50 en natuurlijk vogelvriendelijke beplanting.
 • Een eettuin
  Groente en fruit uit eigen tuin. Iets mooiers bestaat bijna niet. Een bescheiden kruidenhoekje groeit eenvoudig uit als je eenmaal de smaak te pakken hebt.
 • Een wildgrasveld
  Een beetje hetzelfde als een gazon, alleen maai je een wildgrasveld twee keer per jaar. Voor het gemak kan een pad erdoorheen wel wekelijks gemaaid worden.
 • Een waterplek
  Het zou een plaats kunnen zijn met een oude pomp waar je handmatig water in een stenen bak pompt. Maar een waterplek is ook een kleine vijver of moeras. Zorg dat je de folie niet ziet en er heel veel planten groeien, anders is de natuur ver te zoeken.
Natuurlijk Tuingeluk
 • Tweedehandse materialen
  Oude gebruikte tegels op de kop gelegd als terras of metselstenen van de sloop om muurtjes te metselen of te stapelen. Banken en tafels van sloophout passen zeker ook.
 • Een prairieborder
  Een prairieborder is een evenwichtige combinatie van stevige vaste planten en siergrassen, die in wisselende combinaties in het plantvak terugkomen. Het is een onderhoudsvriendelijke beplanting met een enorme belevingswaarde vanwege haar natuurlijke schoonheid en de afwisseling in kleur en structuur door de seizoenen heen. De bovenlaag wordt afgedekt met lava dat kiemend onkruid tegenhoudt en water afgeeft in droge periodes. Zie de website van Vaste Planten Kwekerij Lageschaar en de website van Ecologische tuinen voor meer informatie.
 • Een wadi
  Een verlaagde plek in de border of het gras waar na een regenbui het water een tijdje blijft staan tot het is weggezakt. Een aantal planten vinden het juist heerlijk om daar te groeien.
 • Luchtige voedzame tuingrond
  Een luchtige open grondstructuur. Een goed bodemleven is essentieel voor plantengroei. Voor de natuurlijke tuin gaat dat dubbel op, omdat de plantresten na de groei ook weer verwerkt moeten worden tot opnieuw opneembare voeding.
 • Een afdakje of schuurtje
  Elke tuinier heeft gereedschap, ook al wordt er niet veel mee gewerkt. Ook de potten, schermdoek, stro, knollen en bollen behoeven een plekje.
 • Een zandbak of zandstrandje
  Gewoon een gat in de grond zodat het regenwater weg kan. Een combinatie met een natuurvijver(tje) of moeras is helemaal te gek.
 • Huisdieren
  Wat denk je van je krielkippen en een haan. Ze helpen je met de slakken en mieren en ‘leveren’ lekkere kleine eitjes.
 • Een schaduwplek
  Gewoon onder een boom of onder een met klimplanten overdekte pergola.

Zie ook: