Welke schutting moet ik kiezen?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke functie de afscheiding krijgt.

UNDEFINED

Een erfafscheiding is een scheidingsconstructie om de grens met bijvoorbeeld de buren aan te geven. Een erfafscheiding kan een natuurlijke vorm hebben zoals een haag, maar het kan ook een constructie zijn zoals een schutting of een hekwerk.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke functie de afscheiding krijgt. Moet het privacy geven? Wil je van hinderend geluid af? Of wil je beschut zitten tegen de wind? Los daarvan is het bovendien verstandig om een en ander met je buren te bespreken. Op de grens met de buren worden de meest uiteenlopende creaties geplaatst. We hechten sterk aan ons eigen territorium en bakenen onze percelen dan ook graag af.

Ieder op de eigen manier, al dan niet in de stijl van de tuin.
We onderscheiden:

Hagen, een groene levende afscheiding

Afhankelijk van de soort zijn hagen snel dan wel langzaam groeiend en bladhoudend of bladverliezend.

 • Bladhoudende haagplanten;
 • Bladverliezend haagplanten;
 • Kant-en-klaar hagen;
 • Haagconiferen;
 • Bamboe als haag.

Deze hagen worden al meteen op hoogte en dicht (zonder inkijk) geleverd. Dus meteen vrij en resultaat.

Haagplanten tegen een metalen frame

Hagen per blok rechtstreeks van de kwekerij Kant-en-klaar hagen.

Tuinmuren

Gemetseld van stenen en blokken, soms zelfs volledig in beton gegoten. Vaak worden de muren ‘bekleed’ met stucwerk of natuursteenplaten. Vaak worden ze geschilderd nadat ze gestuct zijn. De diverse bewerkingen luisteren nauw i.v.m. hechting, scheuren enzovoorts. (In onze webwinkel zijn een aantal designmortels verkrijgbaar)

Houten tuinafscheiding

Een schutting van hout kan op veel manieren. U kunt zelf een ontwerp maken van standaardplanken, maar u kunt ook kant-en-klaar elementen aanschaffen. Er zijn tientallen varianten in zowel hardhout als (zachte) Europese houtsoorten.

 • Zelfmaakversies van hardhout, Douglashout, Grenenhout en Vurenhout;
 • Kant-en-klaar schermen van Hardhout;
 • Kant-en-klaar schermen van Zwart hout;
 • Kant-en-klaar schermen van Geïmpregneerd hout;
 • Kant-en-klaar schermen van Douglashout;
 • Kant-en-klaar schermen van Grenenhout;
 • Kant-en-klaar schermen met lamellen en shutters;
 • Kant-en-klaar schermen van Hillhout;
 • Kant-en-klaar schermen van Hillhout (Linia schutting);
 • Kant-en-klaar schermen van Hillhout (Designschermen);
 • Kant-en-klaar schermen van Hillhout (Jumbo schermen).

Platoflex

De merknaam staat gelijk ook voor het systeem. Kunsstof muren (hol van binnen) die in meerdere kleuren en ‘stucwerken’ geleverd kunnen worden. De wanden worden vooraf ingemeten in uw tuin en worden dan kant-en-klaar in uw tuin geplaatst.

Natuurwanden

Hout heeft al een natuurlijke uitstraling, maar met wanden van riet, berk, wilg en anderen ga je nog een stapje verder. Meestal gaat het hierbij om matten (aan een rol) die tegen een houten frame van palen en latten bevestigd moeten worden.

Bij de zo genaamde natuurwanden is er verdeling in:

 • Wilgenschermen/wilgenmatten;
 • Rietrollen;
 • Heidematten;
 • Bamboeschermen;
 • Boomschorsrollen.

Maasheggen

In bepaalde delen van ons land worden inmiddels kampioenschappen maasheggen vlechten gehouden. De perceelafbakeningen van voorheen zijn weer immens populair. De maasheggen worden gevlochten van meidoornstruiken, maar een zelfde soort beeld en sfeer bereik je ook met wilgentenen. Voor de aanplant van deze heggen wordt bijna altijd bosplantsoen gebruikt.

Kastanje- en eikenhout

Je kent het Engels hekwerk; kastanjehouten verlichte latjes (spieën) die met draad aan elkaar verbonden zijn. Naast de lage uitvoering die gebruikt wordt rondom een groentetuin of schapenwei is het hekwerk ook verkrijgbaar in de hoogte 180 cm. En daardoor ook geschikt voor op de erfgrens. Van kastanje- en eikenhout worden ook gevlochten kant-en-klaar schermen geleverd.

Schanskorven en grindschuttingen

Er zijn diverse metalen constructies die vulbaar zijn met grind, keien, kokosschillen, boomschors enzovoorts. Feitelijk zijn de frames geschikt voor veel soorten vullingen, desalniettemin worden ze het meest gevuld met grind en keien. Er zijn wanden uit een stuk die ter plekke op maat gemaakt worden, maar er zijn ook standaard panelen in verschillende hoogtes en breedtes.

Metalen wanden

Met metaal is alles maakbaar, dus ook wanden of platen. In De Tuinen van Appeltern zijn een aantal tuinafscheidingen uitgevoerd met cortenstaal. Voordeel van dit materiaal is het onderhoudsgemak. De roestkleur past ook nog eens in praktisch elke tuinomgeving. (Bekijk cortenstale schutingdelen)

Windwerende schermen

Feitelijk is elke tuinafscheiding windwerend, maar er is ook een systeem welke je ‘open’ en ‘dicht’ kunt doen. Bij een terras of op de hoek van het huis.
(In onze webwinkel zijn windschermen verkrijgbaar die open en dicht kunnen en windschermen van glas)

Natuurstenen platen

Het komt niet heel vaak voor, maar dat is dan juist misschien wel zo leuk. Een tuinafscheiding met verticaal geplaatste natuursteenplaten. Afhankelijk van de leverbaarheid zijn meerdere materiaalsoorten mogelijk.

Geluidsabsorberende tuinafscheidingen

Tuinafscheidingen en geluidsbeperking in één. Er zijn meerdere mogelijkheden; compleet begroeid, maar ook in een fraai lattenmotief.
(Bekijk de tuinafsheidingen van Noistop)