Welke planten kun je het beste houden in een klaslokaal?

De planten mogen niet giftig zijn en niet prikken, moeten tegen enige verwaarlozing of over-verzorging kunnen, niet gelijk doodgaan als ze een keer omvallen en moeten tijdens de zomervakantie uit logeren kunnen etc.

UNDEFINED

De volgende lijst is niet erg origineel, maar deze planten kunnen veel hebben.

  • Asperagus densiflorus, de kamerasperge, kan veel hebben zolang de kluit maar niet helemaal uitdroogt. Zowel in de zomer als in de winter water geven (niet te kalkrijk). Staat hij in de winter warm dan in de winter wat bijmesten. Ook weer mooi op een kasthoek.
  • Chlorophytum comosum maakt nieuwe plantjes aan het eind van de lange bloemstengels. Ideaal voor op een kasthoek. In het groeiseizoen normaal gieten en af en toe wat bijmesten. In de winter wat droger houden. Vermeerderen door de jonge plantjes op te potten.
  • Cyperus (parapluutje) moet tot boven aan de kluit in het water staan. In de pot af en toe bijmesten. Hij kan ook in een hoek van het aquarium gezet worden, dan voeden als waterplanten. Vermeerderen door scheuren of door het oppotten van afgeknipte parapluutjes (het blad dan halveren).
  • Haworthia, een succulent met verschillende groeivormen (breed of opgaand) die te herkennen is aan de witte wratjes op de vlezige bladeren. Spaarzaam gieten in de zomer (niet in de rozetten), en wat koeler en droger overwinteren. Lichte standplaats zonder directe zon. Vermeerderen door oppotten van de uitlopers.
  • Kalanchoë (broedplant) maakt nieuwe plantjes aan de bladranden. In de zomer normaal gieten, in de winter de kluit net niet uit laten drogen. Af en toe bijmesten. Vermeerderen door het oppotten van de jonge plantjes.
  • Pelargonium odoratissimum of citroengeranium staat graag op een zonnige plek, anders groeit hij te sprietig. Kortlevend (2-3 jaar) maar makkelijk te stekken. Terugknippen (hij kan flink teruggesnoeid worden) en stekken gebeurt in het voorjaar. In de zomer flink gieten en wat bijmesten, in de winter de kluit niet uit laten drogen. Geen water in de pot of schotel laten staan.
  • Sansevieria’s (vrouwentongen) zijn er in een hoge vorm, vaak met een goudgele lijst rond het blad, en in een lage rozetvorm. In de zomer normaal gieten met leidingwater, en in de winter vrij droog houden. Staat hij donker dan vermindert de bladtekening. Vermeerderen door scheuren. Mesten met cactusvoeding.
  • Saxifraga stolonifera (moederplantje) en Tolmiea menziesii (kindje-op-moeders-schoot) maken ook nieuwe plantjes respectievelijk aan de draadvormig afhangende uitlopers, en in het hart van het blad. Plaatsen op een lichte plek, in de zomer de grond wat vochtig houden, in de winter niet uit laten drogen. In de zomer wat bijmesten. Ieder voorjaar opnieuw oppotten. Vermeerdering door het oppotten van de jonge plantjes.
  • Lidcactussen, zoals de paas- en kerstcactus komen ook nogal eens in een klaslokaal terecht. Ze gaan in de klas alleen meestal niet zo lang mee omdat ze nogal wat eisen hebben ten aanzien van hun verzorging. Leuk is dat ze bloeien wanneer de dagen kort zijn. De bloemen sluiten zich zodra het aan het eind van de dag donker wordt, en gaan in de ochtend ook pas weer open als het licht wordt. De rustperiode valt in juli-augustus, dan moeten ze ook koeler staan (circa 10 graden Celsius) zonder gieten of bemesting. Buiten de rustperiode staan ze graag in de schaduw op een tamelijk warme plek, in potgrond met wat veenmos (sphagnum). Na de rustperiode matig gieten, tot de plant uitgebloeid is en het blad dof van kleur wordt: dan begint de nieuwe rustperiode. De plant mag niet gedraaid of verplaatst worden zolang hij bloeit. Bovendien wil hij graag een hoge luchtvochtigheid en regelmatig besproeid worden. Vermeerderen door de stengeldelen op te potten.