Watervallen, watermuren en waterornamenten

Spelen met water, het blijft een vrolijke bezigheid. Het water kan overal stromen, overal vandaan komen en overal in verdwijnen.

UNDEFINED

Spelen met water, het blijft een vrolijke bezigheid. Het water kan overal stromen, overal vandaan komen en overal in verdwijnen. Er is ook hier eigenlijk maar één probleem en dat is het kwijtraken van water. Door verdamping, door een gaatje in de aanvoerslang of door het wegspatten over de rand.

Het procedé is voor al die zaken hetzelfde, van waterloop tot borrelsteen. Er is watervoorraad in een verstopte bak (of bestaande vijver) en dat water wordt daar opgepompt en naar het element gestuwd om daarna weer terug te keren in het voorraadbassin!

De pomp
Een zogenaamde vuilwaterpomp ligt op de bodem van het bassin en de slang is onzichtbaar verstopt in een mantelbuis. Dat is handig want dan wordt de slang niet dichtgedrukt door de zware keien of grond en kunt u er altijd bij om schoon te maken. In de winter moet u hem sowieso loskoppelen en watervrij maken.

Een waterloop
Een waterloop is wat moeilijker dan een watermuur of ornament. Er kan onderweg veel meer mis gaan, omdat zo’n waterloop feitelijk een verzameling kleine achter elkaar is waarbij het water steeds van het ene riooltje naar het andere stroomt. U kunt werken met kant-en-klare watervalschalen of een zelfgemaakte waterloop van folie.

Bij een waterloop van folie is vorm van het grondlichaam uiterst belangrijk. U boetseert als het ware de kommetjes in de ondergrond. Als de folie er ingelegd wordt en afgedekt is met grind of betonmortel is er niets meer bij te sturen. De vorm vooraf is allesbepalend. Het is de bedoeling dat er ook als de pomp niet aanstaat, water in de beekjes blijft staan. Een secuur werkje dus, waarbij u geconcentreerd en logisch moet blijven nadenken over waar het water vandaan komt en verder zal stromen.

Fonteinvijvers
Een fonteinvijver is feitelijk ook een normaal waterornament zoals een watermuur of waterval. Een fonteinvijver neemt een beetje een eigen plaats in. Waarschijnlijk komt dit door de eenheid van pomp, ornament en voorraadbak. Het principe is dus hetzelfde; het water wordt rondgepompt. Zo’n fonteinvijver is makkelijk inpasbaar in uw tuin. Het neemt niet heel veel ruimte in beslag en er zijn tientallen vormen, stijlen en uitvoeringen. Een belangrijk punt van aandacht is de sterkte van de onderbak en het deksel. Deze moeten bestand zijn tegen het gewicht van de keien of het beeld wat er bovenop staat.

Pompen en filters
De waterafdeling op een gemiddeld tuincentrum puilt uit van honderden pompen, filters en onderwaterlampen. Belangrijk is dat de pompen (en filters) niet te veel water per uur verzetten. Het klimaat aan bacteriën en micro-organismen kan ernstig worden beschadigd als het water te vaak rondgepompt wordt. Voor de aanleg is feitelijk alleen de plek bepalend. Zorg voor elektrapunten en liefst ook een verdekte plaats voor de pomp en het filter.

Stapstenen en bruggen
Lopen over water is fantastisch. Een bruggetje of stapstenen, er is van alles mogelijk. Bij een kleine vijver of waterloop zou u nog wel een brug kunnen bedenken die met balken van oever naar oever gelegd wordt. Als de vijverrand wat groter wordt, dan is zo’n overbrugging heel kostbaar of constructief simpelweg onmogelijk. Hoe dichter de brug of vlonder bij het wateroppervlak blijft, des te leuker is het. Let bij de constructie heel goed op de toepassing van het vijverfolie. Nergens mag u rechtstreeks op het vijverfolie bouwen. U moet zowel onder het vijverfolie (in de ondergrond) als op het folie (in het water) de nodige voorzieningen treffen. Zoals de fundatie, oude matten of laagjes rubber met daarop weer tegels om de ondersteuning op te laten rusten.

Vijver veilig
Een vijver is en blijft gevaarlijk voor uw kleine kinderen of kinderen uit de buurt. Een hekje op gaas eromheen is meestal onvoldoende veilig. Een tijdelijke (of permanente) gegalvaniseerde betonijzermat precies op de waterlijn is heel praktisch en erg veilig. Zolang u er maar voor zorgt dat de mat (het frame) zodanig sterk is dat u er als volwassene overheen kunt lopen, zonder dat het doorbuigt. De mazen mogen ± 10x10 cm zijn.