Water in de tuin

Water geeft rust, het zorgt voor allerlei extra leven in uw tuin en het weer weerspiegelt zich er voortdurend in. Een goed aangelegde vijver is overigens ook één van de meest onderhoudsvriendelijke tuinelementen.

UNDEFINED

Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door middel van een echte, natuurlijke vijver, als de grondwaterstand vlak onder de oppervlakte gelegen is. Of een eeuwig borrelende kei als permanente bron ergens in een border. Water geeft rust, het zorgt voor allerlei extra leven in uw tuin en het weer weerspiegelt zich er voortdurend in. Een goed aangelegde vijver is overigens ook één van de meest onderhoudsvriendelijke tuinelementen.

Voor uw ontwerp moet u er rekening mee houden dat een vijver het liefst zichtbaar vanuit de woonkamer gesitueerd is. Ook moet u er rekening mee houden dat een vijver ingepast moet worden in de omgeving. Dan bedoelen we niet met massa’s keien, maar met passende beplanting. Enige achtergrond is vereist; leg een vijver niet strak tegen een schutting. Bedenk ook dat water in de natuur naar de laagste plek in een tuin zakt. Oftewel, een vijver op een heuvel is hoogst onnatuurlijk. Bedenk bij alles wat u ontwerpt dat het gaat om het water. Niet om randen of andere overbodige constructies als muren en brede keienbeddingen. Een vijver moet natuurlijk ogen en op een logische plaats gesitueerd zijn in een frame dat is aangepast aan de stijl van de tuin. We geven u graag een aantal tips die u kunt gebruiken voor het ontwerpen van de vijver.

Vijvertips

Tip 1

Plaats van de vijver

De beste plek voor een vijver is daar waar u deze zowel vanuit het huis als vanaf het terras kunt zien. Maak de vijver zo dat u er overal goed bij kunt. Niet alleen om te kijken, maar ook voor het onderhoud.

PuurPraktischOntwerpen_41.jpg

Tip 2

Kies een passende vijvervorm

De meest natuurlijke vijvervormen zijn die met ronde of grillige bochten. Ook kant-en-klare vijvers zijn in allerlei vormen te koop. Voor iedere tuinstijl is wel een model te vinden. Rechthoekige vijvers passen goed in wat formele klassieke of juist heel moderne tuinen. Ook sluiten ze goed aan bij rechthoekige terrassen. Ronde vijvers passen goed bij ronde terrassen. De tekeningen geven wat ideeën voor toepassingen.

Vijver toepassing

Tip 3

Vijver achterin de tuin

Een heel andere sfeer geeft een natuurlijk vijvertje achterin de tuin. Een beetje verstopt: een plek om u terug te trekken en de insecten, de kikkers en wat er verder op zo’n vijver afkomt te bestuderen.

vijver in achtertuin

Tip 4

Ideaal voor een beek

Een flink niveauverschil maakt het wel heel aanlokkelijk om een beek met watervallen te maken. Onderin wordt een pomp in een waterbekken geplaatst, die het water naar het hoogste deel terugpompt. Door komvormige beekdelen te maken, ontstaat in feite een aaneengeschakelde serie kleine vijvers die in elkaar overlopen.

Tip 5

Hoog/laag camouflage

Het is het meest natuurlijk dat een vijver op het laatste punt van de tuin ligt. Water stroomt in de natuur altijd naar zo’n punt. Een vijver op een hoog punt werkt onnatuurlijk. Je voelt dat er iet vreemds mee is. In zo’n geval moet u het zicht over de vijver heen naar het lager gelegen deel van de tuin wegnemen door direct erachter iets hoogs te maken. Dan klopt alles gevoelsmatig weer.

Hoog/laag camouflage

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.