Water in de tuin

Water geeft rust, het zorgt voor allerlei extra leven in uw tuin en het weer weerspiegelt zich er voortdurend in. Een goed aangelegde vijver is overigens ook één van de meest onderhoudsvriendelijke tuinelementen.

UNDEFINED

Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door middel van een echte, natuurlijke vijver, als de grondwaterstand vlak onder de oppervlakte gelegen is. Of een eeuwig borrelende kei als permanente bron ergens in een border. Water geeft rust, het zorgt voor allerlei extra leven in uw tuin en het weer weerspiegelt zich er voortdurend in. Een goed aangelegde vijver is overigens ook één van de meest onderhoudsvriendelijke tuinelementen.

Voor uw ontwerp moet u er rekening mee houden dat een vijver het liefst zichtbaar vanuit de woonkamer gesitueerd is. Ook moet u er rekening mee houden dat een vijver ingepast moet worden in de omgeving. Dan bedoelen we niet met massa’s keien, maar met passende beplanting. Enige achtergrond is vereist; leg een vijver niet strak tegen een schutting. Bedenk ook dat water in de natuur naar de laagste plek in een tuin zakt. Oftewel, een vijver op een heuvel is hoogst onnatuurlijk. Bedenk bij alles wat u ontwerpt dat het gaat om het water. Niet om randen of andere overbodige constructies als muren en brede keienbeddingen. Een vijver moet natuurlijk ogen en op een logische plaats gesitueerd zijn in een frame dat is aangepast aan de stijl van de tuin. We geven u graag een aantal tips die u kunt gebruiken voor het ontwerpen van de vijver.

Water is een van de eerste levensbehoeften van de mens. In een tuin staat water voor plezier, voor verkoeling en voor extra beleving. Geen wonder dat een vijver of waterornament hoog op de verlanglijst staat van de Nederlandse tuinbezitter.

Vijvers
Een vijver vraagt weinig onderhoud en dat is extra plezierig voor mensen die graag genieten van het leven boven en onder de waterspiegel. In principe zijn er maar drie soorten vijvers: een voorgevormde (prefab)vijver, een kunstmatig aangelegde (folie)vijver en een natuurlijke vijver. Alle drie de vijvertypen voldoen evengoed mits ze goed zijn aangelegd (zie tuinaanleg – vijver). Uw tuingrootte, tuinstijl en budget moet u zeker laten meewegen in uw keuze.

Vijveraankleding
Het gaat bij een vijver allang niet meer om het vijverwater alleen. Met name bij voorgevormde en kunstmatig aangelegde vijvers kunnen extra hulpmiddelen gemakkelijk zijn (zie ook tuinonderhoud - vijvers). Producten om de vijver schoon te houden, maar ook producten die er voor zorgen dat de vijver er ook als vijver uitziet. Materialen als vijverrand bedekking bijvoorbeeld, maar ook waterloopjes en roosters om de vijver zowel mooier als veiliger te maken. De vijverplanten bepalen de echte sierwaarde van uw vijver, maar voor iedereen die daar nog wat aan wil toevoegen zijn er honderden vijverdecoraties. Soms zelfs met een dubbelfunctie waarbij ze u vermaken en de reigers afschrikken.

Zwemvijvers
Als uw vijver groot genoeg is en u bent er bovendien in geslaagd een volledig biologisch evenwicht in het water te bereiken, dan kunt u gerust in uw eigen vijver zwemmen. Hoewel een vijver en een zwemvijver dus heel dicht bij elkaar liggen, is een zwemvijver toch net even iets anders. Behalve dan het gegeven dat het feitelijk om een vijver gaat met allerlei planten, is hij ook extra toegerust om in te zwemmen. Er is goed gekeken naar diepte, bekleedbaarheid en de hoeveelheid zuiverende beplanting t.o.v. de hoeveelheid beschikbaar zwemwater. En daar waar de natuur een handje geholpen moet worden om het water zuiver te houden, zijn verantwoorde filtertechnieken ingebouwd. Zwemmen in eigen zwemvijver is paradijselijk.

Zwembaden
Zwemmen is gezond. Geen wonder dat sommigen dat dan ook dagelijks willen doen en liefst ook in eigen tuin. Er zijn redelijk veel zwembadbouwers actief in ons kikkerlandje, alhoewel er de laatste 15 jaar wel behoorlijke concurrentie gekomen is van de spa’s en tuindouches. U heeft de keuze uit een boven en/of ondergronds bad en daarna kunt u nog kiezen voor een jaarrond permanente zuivering en temperatuurbeheersing van het water. Zwembaden kunnen zowel prefab (kant-en-klaar) als ter plekke op maat geleverd en gebouwd worden.

Waterornamenten
Voor iedereen die geen ruimte heeft voor een vijver of uit veiligheidsoverwegingen niet kiest voor oppervlaktewater is een waterornament een uitkomst. Een permanent borrelende, sputterende of geluidloos vloeiende steen, is net als een vijver rustgevend en levend tegelijkertijd. Nog meer dan met een vijver kunt u het ornament kiezen in een eigen stijl. Honderden uitvoeringen brengen u in vervoering. U hoeft het overigens niet bij één bron te laten. Meerdere bronnen op een rijtje doen het ook fantastisch.

Vijvertips

 • Tip 1
  Plaats van de vijver

  De beste plek voor een vijver is daar waar u deze zowel vanuit het huis als vanaf het terras kunt zien. Maak de vijver zo dat u er overal goed bij kunt. Niet alleen om te kijken, maar ook voor het onderhoud.

  PuurPraktischOntwerpen_41.jpg

 • Tip 2
  Kies een passende vijvervorm

  De meest natuurlijke vijvervormen zijn die met ronde of grillige bochten. Ook kant-en-klare vijvers zijn in allerlei vormen te koop. Voor iedere tuinstijl is wel een model te vinden. Rechthoekige vijvers passen goed in wat formele klassieke of juist heel moderne tuinen. Ook sluiten ze goed aan bij rechthoekige terrassen. Ronde vijvers passen goed bij ronde terrassen. De tekeningen geven wat ideeën voor toepassingen.

  Vijver toepassing

 • Tip 3
  Vijver achterin de tuin

  Een heel andere sfeer geeft een natuurlijk vijvertje achterin de tuin. Een beetje verstopt: een plek om u terug te trekken en de insecten, de kikkers en wat er verder op zo’n vijver afkomt te bestuderen.

  vijver in achtertuin

 • Tip 4
  Ideaal voor een beek

  Een flink niveauverschil maakt het wel heel aanlokkelijk om een beek met watervallen te maken. Onderin wordt een pomp in een waterbekken geplaatst, die het water naar het hoogste deel terugpompt. Door komvormige beekdelen te maken, ontstaat in feite een aaneengeschakelde serie kleine vijvers die in elkaar overlopen.

 • Tip 5
  Hoog/laag camouflage

  Het is het meest natuurlijk dat een vijver op het laatste punt van de tuin ligt. Water stroomt in de natuur altijd naar zo’n punt. Een vijver op een hoog punt werkt onnatuurlijk. Je voelt dat er iet vreemds mee is. In zo’n geval moet u het zicht over de vijver heen naar het lager gelegen deel van de tuin wegnemen door direct erachter iets hoogs te maken. Dan klopt alles gevoelsmatig weer.

  Hoog/laag camouflage

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.