Wat kun je tegen Spint in orchideeën doen?

Spint in orchideeën komt veel voor, en is vaak een jaarlijks terugkerend probleem.

UNDEFINED

Vaak heeft het te maken met een te lage luchtvochtigheid (de orchidee wordt daardoor vatbaarder, terwijl de spintmijten de droogte juist prettiger vinden) en soms ook met een te geringe ventilatie in het vroege voorjaar. Gelukkig houden de meeste orchideeën van een erg hoge luchtvochtigheid, en kunnen de spintmijten daar niet goed tegen.
In de eerste plaats kun je de aangetaste planten afnemen met water, om zo de meeste mijten te verwijderen. Eventueel kun je hiervoor ook een mengsel van 200 gram groene zeep en 1/3 liter spiritus opgelost in 10 liter water gebruiken.
Vervolgens zal de luchtvochtigheid verhoogd moeten worden. Dit kan op verschillende manieren:

  • kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen,
  • moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten,
  • de orchidee (in een gesloten pot) in een met kleikorrels of grind gevulde grotere overpot of schotel plaatsen die dan goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
  • waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.

Is de aantasting te hardnekkig, dan zijn bij tuincentra en de plantenspeciaalzaak chemische middelen verkrijgbaar zoals Masaï.

Welk kevertje bestrijdt spint?

Er is ook een kevertje, die spint bestrijdt. Dat diertje is klein, zwart en verwant aan het bekende lieveheersbeestje. Als hij zijn dekschilden spreidt, blijkt hij ook een uitstekende vlieger te zijn. Hij vindt spintmijten op de geur en weet ze overal te vinden. Heeft een vrouwtje ze aangetroffen dat legt zij haar gele eitjes bij de mijten, eet er zelf de nodige op, maar laat de rest over aan de larven die uit de eitjes komen en die de spintmijten net zo lekker vinden als de volwassen kevers. Van nature komen deze kevertjes in Europa, Afrika, Noord-Amerika en grote delen van Azië voor – niet in China trouwens. De kevers worden voor de bestrijding van mijten wel ingezet in kas teelten. De Nederlandse naam van het kevertje is spintetend puntkapoentje, wetenschappelijk is het de Stethorus punctillum en in de volksmond wordt het diertje ook wel de kleine mijtvernietiger genoemd. Het is geen beschermde soort.

UNDEFINED