Wanneer zijn planten winterhard?

Dat is een vraag waarop het antwoord lastig is te geven, dit hangt namelijk van de winter af!

UNDEFINED

Wat is een winterharde plant?

Heel veel planten zijn bijvoorbeeld in Zuid-Europa winterhard, maar in ons land niet. Er is zelfs een flink winterhardheidsverschil tussen Limburg en Groningen, en tussen de kuststreek en het binnenland. Hoe noordelijker of hoe oostelijker des te kouder het kan worden en dat kan net het verschil uitmaken.

Het klimaat wordt bij ons in Nederland gemiddeld warmer en dus houden steeds meer tuinplanten het ook ’s winters bij ons uit als de temperaturen wat milder blijven. Maar er hoeft maar een korte periode met strenge vorst tussendoor te komen en het kan gebeurd zijn met planten die dat net niet kunnen hebben, zeker als de grond dan erg nat is.

Planten zijn dus winterhard als het tijdelijk bevriezen van de grond ze niets doet.

Dat komt doordat planten die op die omstandigheid zijn voorbereid heel veel suikers in hun sappen en cellen aanmaken dat als antivries werkt. Minder winterharde planten kunnen dat niet of minder. De cellen in hun wortels barsten door het bevriezen en de wortelkluit zal dan na het ontdooien wegrotten. Het klimaat is nog volop in beweging, het blijft dus oppassen!

Half-winterharde planten

Geef gevoelige planten (of planten waarvan u vermoed dat ze gevoelig zijn) een extra winterdek in de vorm van een laagje compost of potgrond, zodat de grond eronder niet zo makkelijk bevriest en zorg ook voor goede drainage. De planten in het rijtje hieronder zijn half-winterhard en moet je tijdens een strenge winter wel beschermen tegen vorst:

Grond die te lang nat blijft, is funest voor plantenwortels. Zeker ’s winters. De planten waarvan u zeker weet dat ze niet winterhard zijn (uw kuipplanten bijvoorbeeld) zet u natuurlijk op een lichte, vorstvrije plek. Het is nu de tijd om dat te doen. Snoei ze dan zo nodig ook meteen, dan nemen ze minder ruimte in.