Wanneer kan ik stokrozen en theeroosjes het beste snoeien?

De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina). Hij behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva).

UNDEFINED

Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september.

In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn. Worden deze in de tuin uitgeplant dan zullen ze vaak hetzelfde jaar nog bloeien. Wordt ter plaatse in de tuin gezaaid, dan bepaalt de zaaitijd het bloeijaar. Planten gezaaid in mei of begin juni maken het eerste jaar alleen een bladrozet, en bloeien pas het jaar daarop. Wordt in augustus of september gezaaid, dan bloeit de plant (afhankelijk van het weer) in het tweede of derde jaar na het zaaien. Wordt heel vroeg binnenshuis gezaaid, bijvoorbeeld in maart, dan kunnen de planten met wat geluk nog hetzelfde jaar bloeien.

Na de bloei sterft de plant af. De afgestorven stengel kan in het najaar na de bloei afgeknipt worden. Aan de voet van de plant vormen zich meestal nieuwe uitlopers. Wanneer deze ‘stekken’ in de winter afgedekt worden met een laag blad of stro ter bescherming tegen de vorst, kunnen het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloeiende planten staan. Bij vochtig weer kan de plant last krijgen van schimmelinfecties zoals roest. Tegen roest en andere schimmelaantastingen zijn bij tuincentra en bloemisten verschillende middelen verkrijgbaar.

Stokrozen kunnen zich sterk uitzaaien! Als dat niet gewenst is kunnen na de bloei de bloemen verwijderd worden, zodat geen zaad gevormd wordt.

Doorbloeiende lage rozen (theehybriden, floribunda’s, polyantha’s, Chinese en Engelse rozen) worden in principe op dezelfde manier gesnoeid. Het eerste jaar na aanplant worden in maart alle dunne takjes weggeknipt. De hoofdtakken worden teruggesnoeid tot op 4 à 5 ogen. Het hoogste oog is bij voorkeur een buitenoog. De daarop volgende jaren wordt telkens in maart eerst ziek, dood en kruisend hout verwijderd. 3 Tot 5 sterke en liefst jonge (nog niet vertakte) takken worden behouden, kaal gesnoeid en weer ingekort tot op 4 à 5 ogen. Dunne takken worden daarbij lager afgeknipt dan de sterkere takken. De Chinese en Engelse rozen kunnen ook als struik gekweekt worden, waarbij ze dan wat minder sterk (hoger) teruggesnoeid worden.