Wanneer kan ik fruitbomen snoeien?

Wacht tot februari met het snoeien van uw fruitbomen in verband met het gevaar op Sclerotina-aantasting. Met het snoeien van steenfruitbomen (abrikozen, kersen, pruimen, nectarines, perziken enz.) moet u in ieder geval wachten tot mei in verband met loodglansaantasting!

UNDEFINED

Een druif (weliswaar geen boom) moet u voor eind januari snoeien omdat de sapstromen daarna al erg sterk kunnen worden en de plant behoorlijk kan gaan bloeden als u dan snoeit. Andere (wel bomen) die ook sterk kunnen bloeden als u ze nu snoeit, zijn o.a. berk, esdoorn en walnoot. Wacht bij zulke soorten tot de herfst als u ze wilt snoeien.

Fruitbomen snoeien in maart?

Veel fruitbomen zijn gevoelig voor schimmelinfecties, die de bomen binnen kunnen dringen via verwondingen. Wanneer ze in het voorjaar gesnoeid worden, genezen de snoeiwonden het snelst. Aan de andere kant is voor veel zwammen de zomer, na de oogst, een periode waarin ze geen sporen vormen. Dat is dus voor de zomersnoei een goede periode, waarbij het infectiegevaar wat geringer is. Overigens is het altijd verstandig snoeigereedschap te ontsmetten, en snoeiwonden af te dekken.

Fruitbomen snoeien