Waarom oude bakstenen zo populair zijn én passen in iedere tuin!

De Nederlandse bestratingen zijn grofweg te verdelen in vier hoofdgroepen; Betonstenen, gebakken stenen, natuursteen en allerlei halfverharding zoals split en grind soorten.

UNDEFINED

Baksteen is de oudste bestratingssoort. Kijk maar naar oude binnensteden en dorpspleinen. Daar werden ‘vroeger’ standaard gebakken stenen voor gebruikt. Betonbestrating is met 60 à 70 jaar ook eigenlijk nog helemaal niet zo oud.

Baksteen, de naam zegt het al, is een gebakken steen. Het gaat om vormen van klei die verhit worden tot boven de 2000°C. De stenen zijn er traditioneel in Waalformaat (20x10x5), Dikformaat (20x10x7) of Keiformaat (20x10x10). Hoe langer de bakstenen liggen en hoe intensiever ze belast of gebruikt worden, des te mooier (gladder) ze er uit gaan zien. Juist dat oude gebruikte karakter maakt de stenen zo geliefd. Ook het nonchalante, niet altijd even rechte karakter van de stenen, spreekt velen aan.

Omdat het een natuurproduct is past het bij bijna alle andere materialen en stijlen. Vergelijk het maar met hout. Wat zowel in moderne als nostalgische interieurs goed tot zijn recht komt en ook samen gaat met allerlei andere materiaalsoorten als beton, kunststof, metaal enz.

Oude baksteen heeft dezelfde warme eigenschappen. Velen ontdekten inmiddels de combinatie van speelse oude bakstenen en strakke grote beton- en natuursteentegels. Een moderne of juist hele nostalgische tuin, ‘antieke’ bakstenen passen altijd!

Het mooie van oudere bakstenen in vergelijking met nieuw gebakken soortgenoten is het karakter. Ze dragen gewoon een stukje historie met zich mee, ze zijn iets minder maatvast, ze hebben geen scherpe kantjes meer en ze stralen bijna van schoonheid. Een niet te verwaarlozen aspect voor tuiniers die kiezen voor gebruikte baksteen bestrating is de duurzaamheid. Als je kiest voor de oude bakstenen, geef je de stenen een tweede of misschien wel vierde of vijfde leven. Het is maar een gevoel, maar toch!

Tot slot past (oude) baksteen in allerlei tuinen vanwege het speelse karakter. Met bakstenen kun je elke vorm leggen. Rond en recht en ook de diverse verbanden zijn de bakstenen op het lijf geschreven.
In De Tuinen van Appeltern werken we graag met de antieke stenen en ander plaveisel van De Oude Klinker.
Deze recycler en verkoper betrekt zijn stenen vanuit het hele land. Overal waar oude bestrating vrijkomt is De Oude Klinker er als de kippen bij om ze in te kopen, schoon te maken, te zeven en te sorteren op huizenhoge bergen op het opslagterrein in Beuningen. Bij het opslagterrein hebben ze ook een aantal monstervakken met voorbeeldsorteringen zodat je precies kunt zien wat je koopt.