Waarom moet er gesnoeid worden?

Dit is een praktijkverhaal over snoeien en knippen. Laat u niet in de war brengen door allerlei technische termen, zoals bijvoorbeeld het verschil tussen snoeien en knippen.

UNDEFINED

Snoeien
Dit is een praktijkverhaal over snoeien en knippen. Laat u niet in de war brengen door allerlei technische termen, zoals bijvoorbeeld het verschil tussen snoeien en knippen. Officieel is snoeien ‘het inkorten of ook wel het geheel wegnemen van takken, bomen en heesters om de vruchtzetting of de groei van andere te bevorderen, ofwel het geheel een bepaalde vorm geven’.

Hetzelfde geldt voor begrippen als tak, scheut en twijg. Weet u het verschil? Ook die begrippen worden in de dagelijkse praktijk vrolijk door elkaar gebruikt. Een tak is officieel ‘een houtachtig uitspruitsel uit de stam of stengel of uit een andere tak van een boom of ander gewas.’ Een twijg is ‘een buigzame afsplitsing van een tak, een zijtakje’ en een scheut is ‘een spruit van een plant, loot, uitspruitsel of stekje’. Dus een tak is duidelijk verhout, een twijg is een soepel zijtakje en een scheut is een jong uitgroeisel. Zo ongeveer hebben we die begrippen in dit boek gebruikt.

De belangrijkste redenen om te snoeien:

Snoeien

Kunnen we ook zonder snoeien?
en vormbomen kunnen in ieder geval niet zonder knippen of snoeien. Veel planten moeten binnen de beperkte ruimte van een tuin in toom gehouden worden. Door snoei blijven ze tevens gezonder en vaak mooier. Verder moet voorkomen worden dat planten elkaar verdringen. Kies zoveel mogelijk planten die van nature niet te groot worden voor uw tuin. Snoei planten niet kapot als ze snel erg groot worden. Dat is verminken. Ruim ze dan liever op en kies geschiktere soorten.

Zie ook: