Waar moet je aan denken bij de aanleg van een vijver?

Op zoek naar tips voor het aanleggen van een (vis)vijver? In dit artikel vind je stap voor stap hoe je een (vis)vijver moet aanleggen.

UNDEFINED

Hier moet je aan denken bij de aanleg van een vijver!

 • Stap 1: Eerst wordt op de gekozen plek een vorm aangegeven met piketpaaltjes en een draadje. Dit kun je ook doen door de vorm van je vijver met een spade in het gras uit te tekenen. Vervolgens wordt de vijver, als het een getrapt model is, in lagen uitgegraven. Begin bij de laag met de grootste omtrek en graaf tot ongeveer 30 centimeter diepte voor de eerste laag.

  In een stabiele grond mag de wand een schuinte hebben van 75°. Ook bij de verdieping houd je die schuinte aan tot je op de definitieve diepte van tenminste 80 centimeter bent aangekomen. Die diepte is nodig om de vissen in de winter bij strenge vorst te kunnen laten overleven. Bedenk steeds dat de verdiepingen in je vijver zo’n 30 cm breed moeten zijn. Dat is voldoende breed om vijverplanten te kunnen planten.

 • Stap 2: Als je klaar bent met graven, moet er nog een stabiele oeverrand gemaakt worden. Zorg ervoor dat de bovenkant straks overal even hoog is. De kantplank die je maakt van hardhouten paaltjes en buigzame planken of PVC is belangrijk voor het vastzetten van de folie.
 • Stap 3: Als de kantplank zorgvuldig in de goede vorm en op de juiste hoogte is vastgezet, vul je de binnenkant weer schuin aan met aarde. Dit zorgt ervoor dat de rand op zijn plaats blijft.
 • Stap 4: Voordat de folie er in gelegd kan worden, moet je eerst weten hoe groot het moet zijn. Je kunt het beste werken met een meetlint. Leg het in de vorm van de vijver en je hebt de exacte breedte en lengte. Zorg ervoor dat de folie een halve meter breder en langer is, dan kun je de folie nog om de rand slaan.
 • Stap 5: Om het folie te beschermen strooi je een laagje (3 centimeter) scherp zand op de bodem van je toekomstige vijver. Door het stevig tegen de wanden te kloppen wordt elke oneffenheid weggewerkt en wordt het nazakken door de waterdruk voorkomen.
 • Stap 6: Nu kun je het folie in de vijver plaatsen. Ga hierbij heel voorzichtig te werk en vouw eventuele plooien plat. Door de waterdruk zie je daar straks niets meer van. Vervolgens mag je de vijver gaan vullen. Zorg dat de folie van bovenuit mee kan zakken. Pas als het water bovenaan staat en er ook een hele dag in heeft gestaan, kun je de folie achter de kantplank ingraven en eventueel een stukje afknippen.

Verschillende mogelijkheden en constructies

Er zijn verschillende mogelijkheden en constructies voor vijveraanleg. Hieronder worden vier vormen beschreven:

 • Vorm A: De traditionele vorm met getrapte plantenplateaus waar de planten in de randen worden gezet.
 • Vorm B: Een glooiende bodem die helemaal met zand, grind of klei bedekt wordt en waar planten rechtstreeks in kunnen groeien.
 • Vorm C: Hierbij wordt eerst een houten frame gemaakt (bekisting) waarin het folie wordt bevestigd. De planten worden van onderuit op tegels gestapeld.
 • Vorm D: Bij een grotere vijver kan er onder water een soort keerwand gemaakt worden die ervoor zorgt dat de oeverbekleding van keien of grond niet verder naar de diepte afglijdt. In die ring kunnen dan tegelijkertijd ook waterplanten worden aangebracht.