Vijveronderhoud vergemakkelijken

Een vijver is eigenlijk heel gemakkelijk.

UNDEFINED

Als hij goed is aangelegd en er is sprake van een biologisch evenwicht in het water heeft u er nauwelijks werk mee. Toch kan ook een vijver niet helemaal zonder een beetje sturing en onderhoud.

In ons park in Appeltern hebben we tientallen vijvers met allemaal een andere constructie en ligging. Juist door die verschillende omstandigheden hebben wij ook per vijver een onderhoudsschema. We doen dit overigens in samenwerking met vijverecoloog Danny Keijsers. Danny kan ook u helpen bij problemen of adviseren voor constructie of aanpassing.

We geven hierbij graag een overzicht van het vijveronderhoud per maand. In de onderhoudskalender treft u nog diverse tips per maand.

Hoe kan ik in het najaar het beste voor mijn vijver zorgen?

Allereerst iets over de najaar zorg voor vissen. Door vissen te voeren houdt u ze in goede conditie.
Vanaf einde zomer leggen de meeste vijvervissen een flinke hoeveelheid vet vlees aan en groeien ze hard. Zo’n goed doorvoede vis heeft nauwelijks of helemaal geen problemen met een lange of heel koude winter. Als het kouder wordt, worden ze vanzelf minder actief, wat energie spaart. Het voeren kan dan langzaam worden afgebouwd. Als het vijverwater kouder wordt dan 8 °C kunt u helemaal stoppen met voeren. Dat is zelfs noodzakelijk omdat de vissen het opgegeten voer dan niet goed meer kunnen verteren. Het voer kan dan ‘verstenen’ in zijn/haar ingewanden en dat overleeft de vis niet. Als in een heel zachte winter de watertemperatuur hoger blijft en de vissen behoorlijk actief blijven, kunt u eventueel met licht en goed verteerbaar voer bijvoeren.
De planten: De hele vijver gaat langzaam in winterrust. Verwijder afstervende of rottende bladeren en stengels. Snoei waterplanten in deze tijd tot even boven de waterspiegel, zeker niet lager, want dan ontstaat de kans op rotten van wortelstokken, knollen enz. tijdens de winter. Veel stengels zijn namelijk hol. Daarom ook bij waterlelies alleen duidelijk rottende en afgestorven bladeren en bloemknoppen wegnemen (maar alleen als ze al bij aanraking loslaten). Als de vijverplanten in het voorjaar weer uitlopen kunt u het oude, resterende blad- en stengelmateriaal dieper wegnemen.
Van onderwaterplanten alleen duidelijk afstervende delen weghalen. Doe dat niet te vroeg, want de winterknoppen die voor nieuwe uitloop zorgen, moeten wel naar de bodem hebben kunnen zinken. Groenblijvende waterplanten natuurlijk gewoon laten staan. Zet mini-waterlelies wat dieper om te voorkomen dat de knollen in een eventuele ijslaag bevriezen.
Voorkom – als u dat kunt – dat er afvallend blad van bomen en struiken in het vijverwater terecht komt. Die bladeren gaan daarin rotten en dat veroorzaakt giftige gassen in het water. Ook wordt door het rottingsproces veel zuurstof aan het water onttrokken. Dat kan sterfte van vis en andere waterdieren (en zelfs planten) veroorzaken. Een goede oplossing is – bij niet te grote vijvers – het spannen van een net over flexibele pvc-buizen. Daar hebben de vijverplanten weinig last van en veel opvallend blad waait er vanzelf af. Zo’n net geeft bovendien prima bescherming tegen reigers. Wanneer de temperatuur onder de 6 °C zakt kan ook het biofilter worden uitgeschakeld. Maak het filtermateriaal goed schoon – ook de leidingen en slangen. De eventueel aanwezige kwartsbuis van het UV-filter ontkalken. Dat kan met azijn. Bewaar de schoongemaakte pomp op een vorstvrije plek in een emmer water.
N.B.
Het najaar is een prima periode om een nieuwe vijver aan te leggen.